Αγορές

11η ημέρα ανόδου στο ΧΑ - "Πολιορκεί" τις 900 μονάδες ο ΓΔ


Με αργά μικρά βήματα συνεχίζεται για 11η κατά σειρά συνεδρίαση η ανοδική πορεία του ΧΑ και ο ΓΔ “πολιορκεί” πλέον το “κάστρο” των 900 μονάδων, που αποτελούν ένα ψυχολογικό όριο και μπορεί να αποδειχθούν ισχυρό ανάχωμα.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή θα εκδηλωθεί  αυξημένη προσφορά και μπορεί να ανακοπεί  η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Πάντως μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και συνηγορούν σε περαιτέρω ενίσχυση των τιμών, ακόμη και σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας.

Η παρατεταμένη άνοδος αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών, που καλύπτουν πλέον σημαντικό μέρος του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος παραμένει χαμηλός (μόλις 19,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 14:00, σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης).
 "Εκτός παιδιάς" τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια, λόγω διακοπών ή επιφυλακτικότητας. Ομως πολλοί διαχειριστές συνεχίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης των αποτιμήσεων, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερες τιμές  με την επάνοδο της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς προς τα τέλη Αυγούστου.

 Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται το βραχυχρόνιο ρίσκο. Ολοι συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις τραπεζικές μετοχές - αν θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές  και να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου,  που θ' αρχίσουν την Τετάρτη με την Πειραιώς και θα συνεχισθούν με την Εθνική την Πέμπτη. Οι αναλυτές εστιάζουν στις επιβαρύνσεις που θα εμφανίσουν οι τράπεζες από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
 Τα "συν" για τον κλάδο είναι τα θετικά αποτελέσματα των stress test και η αλλαγή των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, που εξαλείφουν τον κίνδυνο μερικής κρατικοποίησης τραπεζών μέσω αναγκαστικών ΑΜΚ.
 Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ θα είναι βέβαια  και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί σήμερα νευρικότητα και οι βασικοί δείκτες (DAX, FTSE-100, CAC-40) κινούνται με διακυμάνσεις σε θετικό έδαφος, έχοντας ξεκινήσει με μικρές απώλειες

Η μικρή κεφαλαιοποίηση

 Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση της δυναμικής του ΧΑ, είναι η αυξανόμενη κινητικότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση,   οποία πρωταγωνιστεί πλέον σε ημερήσιες αποδόσεις και μάλιστα με μετοχές που εμφανίζουν μεγάλο όγκο συναλλαγών.
  Η εικόνα αυτή υποδηλώνει ενεργοποίηση πολλών επιθετικών traders, κερδοσκοπικών λόμπι και μικροεπενδυτών που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις.
Η μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση προσελκύει πλέον μεγάλο μέρος του φρέσκου αποταμιευτικού χρήματος που εισρέει στην αγορά. Κινητήρια δύναμη και "ανεμοδείκτης" της αγοράς παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές,που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε σήμερα με οριακά αρνητικό πρόσημο. Ομως οι βασικοί δείκτες πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση και με τη συμπλήρωση ημιώρου κατέγραψαν υψηλά ημέρας. Ακολούθησαν διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 896,48 μονάδες ( -0,11%) μέχρι τις 901,19 (+0,42%).  Τώρα βρίσκεται στις 900,2 με άνοδο 0,30%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,30% στις 2.165,3 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,10% ο 40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες -0,82%, γύρισε ανοδικά σημειώνοντας υψηλό ημέρας +0,71% και τώρα βρίσκεται στο +0,20%.

Διαβάστε επίσης