Με Άποψη

438.000 θέσεις εργασίας χωρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ


Πριν από μερικούς μήνες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στον Ευρωπαίο επίτροπο Μοσκοβισί δήλωνε: «Οι θυσίες που έκανε ο λαός επί αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν ανταπόκριση. Η κυβέρνηση καθυστερεί ή δυσφημεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν το λέω εγώ αλλά τα στοιχεία. Είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε όλες τις χώρες ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων την περίοδο 2015 – 2018.»

Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

Φαίνεται πως η ΝΔ διαβάζει ανεστραμμένα τα στοιχεία. Γιατί συγκρίνοντας την περίοδο διακυβέρνησής της (2012-2014) με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2018) διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Η βιομηχανική παραγωγή από -2,3% ετησίως την πρώτη περίοδο έγινε +2,3% τη δεύτερη
2. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από 3,5% ανήλθε σε 4,1% αντίστοιχα
3. Οι επενδύσεις από -12,2% ετησίως αυξήθηκαν κατά 2,1% αντίστοιχα
4. Η απασχόληση από -12,2% ετησίως σημείωσε άνοδο 2% επί ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της απασχόλησης είναι αθροιστικά 470 χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Η διαφορά διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας

Εργασία
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ (εποχικά διορθωμένα στοιχεία)

Αυτά για την ανταπόκριση των θυσιών.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η απαξιωτική αναφορά του κ. Χατζηδάκη στις μεταρρυθμίσεις.  Σε αντίθεση με  την άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η μεν 2η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27/2) τονίζει την «αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα ως το τέλος του 2018 για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων»,  η δε μετέπειτα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s βασίστηκε, όπως η ίδια αναφέρει, στην πρόοδο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Να υποθέσουμε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει καλύτερα από Κομισιόν και Moody’s ;

 Οι συγκρίσεις με ΕΕ

Όσον αφορά το πρόσωπο της "άγριας υπερφορολόγησης" για την οποία κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 και επί 30 χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα καταλαμβάνει :

• την 8η θέση με 41,8% του ΑΕΠ στο σύνολο των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με ελαφρά μείωση έναντι του 2016 και ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (41,4%),
•  την 5η θέση με 17,3% του ΑΕΠ στους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών έναντι 13,6% της ΕΕ,
•  την 11η θέση στον ΦΠΑ με 8,1% του ΑΕΠ έναντι 7,1% στην ΕΕ,
•  την 19η θέση στους φόρους από εισόδημα, περιουσία κ.α με 10% του ΑΕΠ έναντι 13,1% στην ΕΕ,
•   βρίσκεται μόλις στην 19η θέση με 6,2% του ΑΕΠ στους φόρους από εισόδημα φυσικών προσώπων και νοικοκυριών
•   καταλαμβάνει την 24η θέση στους φόρους από εισόδημα και κέρδη των επιχειρήσεων, με 1,9% του ΑΕΠ έναντι 2,7% σε ΕΕ και ΕΖ,
•   Βρίσκεται τέλος στην 8η θέση σε καθαρές ασφαλιστικές εισφορές, με 14,4% του ΑΕΠ έναντι 13,3% σε ΕΕ και 15,2% σε ΕΖ.

Καθιστούν οι επιδόσεις αυτές τη χώρα μας  «πρωταθλήτρια σε φόρους και επιβαρύνσεις», όπως υποστηρίζει η ΝΔ;

Ποιοί έβαλαν φόρους

Υπερφορολόγηση ασφαλώς και υπάρχει. Όσοι όμως την επικαλούνται κατηγορώντας γι’ αυτό την κυβέρνηση, ξεχνούν πως η υπερφορολόγηση είναι απότοκος της υπερχρέωσης της οικονομίας 2-3 δεκαετιών και πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που τελούσε υπό χρεοκοπία σχεδόν μία δεκαετία.

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία - η οποία ήδη μειώνεται (το 2018 το φορολογικό κι ασφαλιστικό βάρος σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 41,2% έναντι 41,8% το 2016-17 και 41,4% στην Ευρωζώνη) καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η άνιση κατανομή των φόρων: τους πληρώνουν πολύ λίγοι - εξαιτίας κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Τέλος, πολιτικές σκοπιμότητες αποκρύπτουν άλλες αλήθειες. Έτσι, ενώ υπερτονίζεται η πρώτη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα τη διετία 2015-16 με την αύξηση του λόγου φόρων/ΑΕΠ κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, αποσιωπάται επιμελώς ότι η χώρα μας κατέλαβε επίσης την 1η θέση την περίοδο 2007-2014.
Στο διάστημα αυτό, με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο λόγος φόρων/ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι επι κυβερνήσεων (και συγκυβέρνησης) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκαν τα 2/3 των φορολογικών επιβαρύνσεων της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα