Άμυνα & Διπλωματία

Αδιάλλακτη η Αγκυρα: «Δεν μας πτοούν οι κυρώσεις. Η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ Ελλάδας-Κύπρου»


Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τουρκία στις διεκδικήσεις της  επί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθεί από τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ και δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς της για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά  τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι  τηρεί μεροληπτική στάση υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας,  το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταυτόσημη ανακοίνωση όπου διατυπώνει επικρίσεις κατά της ΕΕ και εμφανίζει την Τουρκία ως προστάτιδα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα μας. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ στηλιτεύει το γεγονός πως δεν υπάρχει αναφορά σε Τουρκοκύπριους στο τελικό κείμενο της Ε.Ε. και υπογραμμίζει ότι αυτό «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Χθες το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» αποφάσισαν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, με βάση το κείμενο το οποίο είχαν συντάξει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020» και να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Συμφωνήθηκε επίσης να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο το Συμβούλιο Σύνδεσης, όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης