Οικονομία

Αδιέξοδο στο Eurogroup-διεκόπη η συνεδρίαση 


Το αδιέξοδο για το πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έκδοση κορονο-ομολόγων να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Βορρά-Νότου, επιβεβαιώθηκε με τη γνωστοποίηση της διακοπής της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. 

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε χθες (7/4) το απόγευμα, το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία και ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε τη διακοπή της τηλεδιάσκεψης και την επανάληψή της αύριο Πέμπτη. Η συνεδρίαση διακόπηκε το βράδυ, συνεχίστηκε τα μεσάνυχτα, διακόπηκε ξανά και διακόπηκε οριστικά το πρωί. Τη νύχτα πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες συζητήσεις μικρότερων ομάδων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, χωρίς αποτέλεσμα τελικά. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε το πρωί με ανάρτησή του στο twitter την… αποτυχία. 

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στον κορονοϊό (ασπίδα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) και δέσμευση για ένα πλάνο διάσωση». 

Στο επίκεντρο το κορονο-ομόλογο 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα, με μεγάλες ...αναταράξεις. Η ιταλική πλευρά φέρεται να επέμεινε σε σαφή αναφορά για κορονο-ομόλογο στη δήλωση αποτελεσμάτων, αλλά και σε δάνειο από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητες τις οποίες θέλει η γερμανική πλευρά.

Ιταλία, Γαλλία και άλλες 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους (ευρωομολόγων), για την αντιμετώπιση των τεράστιων επιπτώσεων της κρίσης, με τον  Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος».

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν κάνει πίσω στην πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγου: «ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική, η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε» ανέφερε.

Ωστόσο οι διαφωνίες χωρών - οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, ειδικά στο θέμα της έκδοσης κορονο-ομολόγου παραμένουν. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, παραπέμπουν στα υπάρχοντα «εργαλεία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ωστόσο παρέχει πιστώσεις υπό όρους(μνημόνια). 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup