Οικονομία

Ανάκαμψη! Πάνω από 16% αύξηση του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο


Στην άνοδο του ΑΕΠ συνέβαλαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις, συγκριτικά πάντα με μια «νεκρή» περίοδο

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους - σε σχέση βέβαια με τις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, όταν το lockdown είχε παραλύσει την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα έφερε ταχεία ανάκαμψη, η οποία μάλιστα μεγιστοποιήθηκε ως ποσοστό, λόγω της χαμηλής βάσης εκκίνησης (σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020): Στο β' φετινό τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε εκρηκτική  αύξηση ,+16,2% από πέρυσι και +3,4% από το α΄φετινό τρίμηνο.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στην άνοδο του ΑΕΠ συνέβαλαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις. Ειδικότερα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Σημειώνεται πως η σύγκριση γίνεται με το β’ τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία ήταν σε λήθαργο λόγω του lockdown, με χαρακτηριστικό ότι η τουριστική αγορά ήταν κλειστή και άνοιξε από τον Ιούλιο, ενώ φέτος άνοιξε από τα τέλη Μαΐου.Επίσης πιο ελεύθερες ήταν οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Το ερώτημα είναι η πορεία του ΑΕΠ στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2021, η οποία θα εξαρτηθεί από το πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης των τουριστικών εσόδων.

Ανοίγει δρόμος για ελαφρύνσεις

Η μεγάλη άνοδος του ΑΕΠ ανοίγει το δρόμο για ελαφρύνσεις, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β τρίμηνο που οδηγεί σε μέση άνοδο κατά 7% (6,95% για την ακρίβεια) αναγκάζει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την εκτίμησή της για το σύνολο του 2021, από το "χαμηλό" 3,6% σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του όγκου του ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του, οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ αναμένεται να αυξήσει και τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Προκύπτει έτσι δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να διατεθεί για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας, αλλά και να δρομολογηθούν γενικότερες ελαφρύνσεις.

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής, θα δοθεί από τον πρωθυπουργό το Σάββατο, με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα