Χρηστικά

«Αγριεύουν» οι τράπεζες - Κύμα πλειστηριασμών μετά τις εκλογές


Θα βγουν μαζικά στο σφυρί ακίνητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

Μετά από ένα πολύμηνο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, οι μηχανισμοί των τραπεζών ετοιμάζονται να δουλέψουν στο φουλ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, βγάζοντας στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών - νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν θα προσφύγουν στις προστατευτικές διατάξεις του νέου νόμου Κατσέλη.

Οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και SSM, πιέζουν αφόρητα τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων είτε με τις πωλήσεις πακέτων των προβληματικών δανείων είτε με τον εξαναγκασμό μέσω πλειστηριασμών κατοικιών και άλλων ακινήτων των δανειοληπτών, να προβούν σε ρύθμιση καταβολής των οφειλόμενων.

Παράλληλα τα σχέδια για τη μετεκλογική αναθέρμανση των πλειστηριασμών υποστηρίζεται από δύο παραμέτρους:

  • Θα λήξει και η απαγόρευση των πλειστηριασμών που ισχύει κατά τις προεκλογικές περιόδους και ήδη όλοι  οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει από τις αρχές Μαΐου και η απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Ιουλίου.
  • Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχει αρχίσει  να λειτουργεί η πλατφόρμα για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα σχέδια των τραπεζών για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενικά της λήψης όλων των αναγκαστικών μέτρων εναντίον των κόκκινων δανειοληπτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων είναι αποτέλεσμα των πιέσεων του SSM για τη μείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων και αφού οι επιτελείς του εποπτικού φορέα, διαπιστώνουν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία (ν. Κατσέλη, εξωδικαστικός κ.λπ.), αλλά και εναντίον επιχειρήσεων που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά στους δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και «ζορίζονται» για να το αποπληρώσουν, η επιλογή που έχουν για την αποφυγή του πλειστηριασμού τους σπιτιού τους, είναι μονόδρομος και είναι η ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν μείνουν εκτός ρύθμισης και εξακολουθήσει να είναι κόκκινο το δάνειό τους τότε η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προβεί σε πλειστηριασμό.

Όπως διαβεβαίωσε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης η πλατφόρμα για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα ανοίξει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η προσφυγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται αυτή την στιγμή και αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο σε ένα μήνα, είπε ο κ. Κουρμούσης.

Μέχρι τότε, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζά του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών, όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω της περιόδου του Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπως είπε.

Επίσης ανέφερε ότι εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που είχε αποκαλύψει το Σin, η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον αιτούντα ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας».

Με την επιτυχή εισαγωγή στο Σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης), επιλέγοντας τον ρόλο του αιτούντα.

Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του υπόχρεου και κατόπιν ο υπόχρεος, συμπληρώνει τα στοιχεία των κινητών και ακινήτων που κατέχει.

Η απόφαση προειδοποιεί ότι το «Σύστημα» πραγματοποιεί και αυτόματους διασταυρωτικούς ελέγχους, στα αναγραφόμενα από τον κόκκινο δανειολήπτη.
Επίσης, με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται άδεια στους συμμετέχοντες πιστωτές και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων του αιτούντα, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών για τους σκοπούς της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών και του φορολογικού απορρήτου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία εκκινεί πέντε έτη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο αιτών με τη συναινετική ή δικαστική ρύθμιση.

Η άρση του φορολογικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία εκκινεί πέντε έτη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συναινετικής ρύθμισης ή την αμετάκλητη περάτωση της δίκης. Έναντι του Δημοσίου η άρση του απορρήτου εκτείνεται σε όλη τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης.

Οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να αποδεχτούν ή να απορρίψουν το αίτημα του δανειολήπτη και ο δανειολήπτης έχει περιθώριο επίσης ενός μήνα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την  πρόταση ρύθμισης.

Αναφορικά με την επιδότηση του δανειολήπτη από το Κράτος, θα καθορίζεται αφού έχει γίνει αποδεκτή η ρύθμιση της οφειλής από την τράπεζα και τον δανειολήπτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα