Οικονομία

Ακίνητα μεγαλοοφειλετών βγάζει στο «σφυρί» η εφορία


Δεκάδες ακίνητα μεγαλοοφειλετών βγάζει στο «σφυρί» τους επόμενους μήνες η εφορία.

Σε πρώτη φάση αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται οι φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη στο δημόσιο, ενώ στη συνέχεια στο στόχαστρο της εφορίας προβλέπεται να μπουν και χαμηλότερα ύψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Άλλωστε, πάνω από 1,8 εκατ. οφειλέτες αντιμετωπίζουν άμεσα την επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει πλειστηριασμούς 48 ακινήτων κυρίως μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Στη λίστα των ακινήτων του πρώτου «κύματος» πλειστηριασμών της εφορίας βρίσκονται διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ, σε πλειστηριασμό βγαίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα τα εξής ακίνητα:

  • Δύο διαμερίσματα 88 τ.μ. και 122 τ.μ. αντίστοιχα επί της οδού Φοίβης και Αγγ. Μεταξά. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στις 555.000 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 123,95 τ.μ. με πάρκινγκ στη Λάρισα. Τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων με δύο κατοικίες 268,58 και 245,67 τ.μ. και πισίνα στην Αράχοβα, με τιμή πρώτης προσφοράς 930.000 ευρώ.
  • Τριώροφη οικοδομή 800 τ.μ. με υπόγεια πάρκινγκ 17 θέσεων και ισόγειο πάρκινγκ θέσεων, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,65 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι των πλειστηριασμών έχουν οι τράπεζες, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να τους πολλαπλασιάσουν από το νέο έτος στοχεύοντας και σε ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών αξίας κάτω των 80.000 ευρώ, που ήταν το άτυπο όριο.