Επιχειρήσεις

Ενιαίο σύστημα ηλετρονικών διοδίων από Ελλάκτωρ- όμιλο Κόκκαλη


Δύο εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη (Intralot, Intrakat), η Ακτωρ/Ελλάκτωρ του πρώην ομίλου Μπόμπολα και η ιταλική Autostrade Tech θα αναλάβουν την προμήθεια-εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού δορυφορικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, Με το νέο σύστημα τα διόδια  για καθε όχημα θα καθορίζονται με βάση τα χιλιόμετρα που  θα έχει διανύσει.

Η κοινοπραξία των τεσσάρων εταιρειών ανακηρύχθηκε προσωρινή μειοδότρια μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορων στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η δεύτερη προσφορά είχε κατατεθεί από κοινοπραξία στην οποία μετείχαν ο Μυτιληναίος  και η ουγγρική Nusz.

Όπως ανακοινώθηκε, με βάση τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσέφερε το κάθε σχήμα, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου των ηλεκτρονικών διοδίων το σχήμα «Άκτωρ - Intrakat - Ιntrasoft Inl- Autostrade Tech».

Η ανάδοχος κοινοπραξία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση για πέντε χρόνια ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης οδικού δικτύου..

«Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας διαχείρισης θα γίνει οικονομικότερη και πιο σύγχρονη διαχείριση όλων των πόρων», επισημαίνει το υπουργείο. Όλο το σύστημα αυτοκινητοδρόμων γίνεται ηλεκτρονικά μια ενιαία υποδομή.

Ο χρήστης του οδικού δικτύου δεν θα χρειάζεται να ασχολείται αν ο αυτοκινητόδρομος όπου κινείται ανήκει σε διαφορετικές εταιρείες ήσ το Δημόσιο, να σταματά για να πληρώνει διόδια και να καθυστερεί. Γίνεται οικονομία κλίμακας, το όφελος της οποίας θα περάσει άμεσα στον χρήστη».

Μα αφορμή την προσωρινή ανακήρυξη αναδόχου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας βρίσκεται στην τελική φάση για την έναρξη υλοποίησής της. Για να φτάσουμε σήμερα στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου υπήρξε συστηματική και μεθοδική δουλειά 2,5 χρόνων από την Υπηρεσία Οδικών Τελών του Υπουργείου, η οποία συστήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ αλλά και με το σύνολο των παραχωρήσεων της Χώρας.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα σημάνει και το τέλος των υφιστάμενων χρεώσεων διοδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις και την έναρξη της αναλογικής χρέωσης που θα προκύπτει από τη χρήση που θα κάνει ο κάθε ένας στο Οδικό Δίκτυο.

Μία ακόμη δέσμευσή μας υλοποιείται προς όφελος των πολιτών και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τέλος, με το νέο σύστημα θα υπάρξει συνολικός έλεγχος της πορείας των παραχωρήσεων και κανένας δε θα μπορεί να αυθαιρετεί».