Τράπεζες

Κυβερνητικό σχέδιο για κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο ΤΧΣ


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι επεξεργασίες διαμόρφωσης του σχεδίου της κυβέρνησης, για τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων, που αποτελούν το μείζον πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου και το πιθανότερο είναι να παρουσιαστεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Πρόκειται για σχέδιο ολιστικής αντιμετώπισης του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων, το οποίο θα συνδέεται, με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που επίσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς η ισχύς του νόμου Κατσέλη εκπνέει το 2018.  

Έτσι, μετά τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια, που ήδη έχουν γίνει γνωστά, ένα τρίτο σχέδιο, αυτό της κυβέρνηση προκύπτει και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τις αρμόδιες Κοινοτικές αρχές (SSM κλπ). Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των διεργασιών, το κυβερνητικό σχέδιο θα προσεγγίζει έναν συγκερασμό των προτάσεων, που διατυπώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. 

Ο ρόλος του Δημοσίου στο σχέδιο θα είναι κομβικός. Άλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας: τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ βασίζονται στη συμβολή του Δημοσίου, είτε με την αξιοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας, είτε με την παροχή κρατικών εγγυήσεων. 

Eνα άλλο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει κατά το επόμενο διάστημα είναι το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας σχεδιάζεται νομοθετική παρέμβαση για αλλαγές, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης του ελληνικού Δημοσίου στο ΤΧΣ.
 
Γιάννης Δήμου 
 

Διαβάστε επίσης