Αγορές

Alpha, Εθνική και Coca-Cola έδωσαν ώθηση στο χρηματιστήριο


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς  δημιουργεί η εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, που έκλεισε με θετικό πρόσημο στους δείκτες και ισχυρή ανοδική κίνηση  των τραπεζικών μετοχών.

Όμως, η αβεβαιότητα υποβόσκει και η μεταβλητότητα  μπορεί να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι δείκτες προσεγγίζουν περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων. Η υπέρβαση τους προϋποθέτει αύξηση  του ημερήσιου τζίρου και νέους καταλύτες που θα αναθερμάνουν τις προσδοκίες και θα δώσουν δυναμική στο ΧΑ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά παραμένει σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών, επιχειρώντας παράλληλα να αξιολογήσει και να αποτιμήσει τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών, τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων  και τα επιμέρους στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Δύσκολη «εξίσωση»

Οι εκτιμήσεις Κομισιόν, ΟΟΣΑ και διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι οι πρόσθετοι παράμετροι της δύσκολης «εξίσωσης» για την πορεία του ΧΑ.

Η σημερινή άνοδος βελτίωσε το ψυχολογικό κλίμα και θα τονώσει περαιτέρω το αγοραστικό ενδιαφέρον, αν δεν προκύψουν αρνητικές εξελίξεις στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Αρνητική η αντίδραση για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου της Lamda,  η οποία θα γίνει σε τιμή ελάχιστα χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή –αντικίνητρο συμμετοχής για μικρομετόχους και επενδυτές περιορισμένου χρονικού ορίζοντα.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις στο πρώτο ήμισυ  της σημερινής συνεδρίασης και πήραν ανοδική κατεύθυνση στη συνέχεια, τερματίζοντας σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 891,30 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 0,68%, παραμένοντας στα όρι της περιοχής που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ισχυρή αντίσταση.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,29%, στις 2.230,25 μονάδες,

Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,18%. Πρώτη σε απόδοση η Alpha, που γύρισε από -0,7% σε +4,7%. Εθνική +2,8%, Πειραιώς +0,6%. Στο κόκκινο Attica -0,5%, Eurobank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  τη σκυτάλη πήρε η Coca-Cola (+2,4%). Τιτάν +1,7%, ΟΠΑΠ +1,5%, Βιοχάλκο +1,4%, Aegean +1%.
Στον αντίποδα Lamda -3%, Jumbo -1,4%, Cenergy -0,7%,  Σαράντης -0,6%.

Διαβάστε επίσης