Οικονομία

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις – Πολλές συζητήσεις, λίγα deals


Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στα «ραντάρ» διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που αναζητούν ευκαιρίες για τοποθετήσεις υψηλής μακροχρόνιας απόδοσης. Προτάσεις και σχέδια συζητούνται, επιχειρηματικά deals κυοφορούνται – λίγα όμως φθάνουν σε φάση υλοποίησης.

Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας μας ενισχύεται σταδιακά μετά την αποκατάσταση δημοσιονομικής σταθερότητας, που επισφραγίσθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια. Όμως οι διεθνείς επενδυτές περιμένουν κάτι ακόμη: Ένα ξεκάθαρο «σήμα» ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται, ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα φιλική προς τις ξένες επενδύσεις – και είναι έτοιμη να τις υποδεχθεί και να τις διευκολύνει.

Το επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι χαρακτηριστική περίπτωση που «στέλνει λάθος μήνυμα» στους διεθνείς επενδυτές, είναι η διελκυστίνδα με το project  του Ελληνικού. Κατά την άποψη του, «το Ελληνικό έχει πλέον συμβολική σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Παράλληλα όμως, διαπιστώνει ότι παρά τις ασάφειες που υπάρχουν ακόμη στο νομοθετικό πλαίσιο, τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία, το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ξένων επιχειρήσεων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για αυξανόμενο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ΗΠΑ.

«Το ενδιαφέρον μπορώ να το επιβεβαιώσω», αναφέρει. «Πράγματι, οι επενδυτές είναι στην Ελλάδα, έρχονται σε μεγάλο αριθμό και εξετάζουν πάρα πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και από τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που καταγράφω επίσης, είναι η δυσκολία υλοποίησης».

Ανταγωνιστικότητα και μεταρρυθμίσεις

Οπως επισημαίνει ο κ. Αναστασόπουλος στο ΑΠΕ, «η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και κυριαρχίας στην Ελλάδα δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Είναι το σήμα που αναμένουν οι αγορές, μαζί με την πρόοδο στις μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις» - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις.

Οσον αφορά στους τομείς όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, αναφέρει ενδεικτικά τους τομείς logistics, τουρισμού, αγροδιατροφικών προϊόντων και πληροφορικής.

Πλατφόρμα χρηματοδότησης για ΜμΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αναστασόπουλος στο πρόγραμμα Roots, η επίσημη έναρξή του ανακοινώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ιδέα για τη δημιουργία πλατφόρμας χρηματοδότησης ώριμων μικρομεσαίων και startups  επιχειρήσεων.
Βασικός φορέας υλοποίησης της είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Διαπιστώσαμε την ανάγκη χρηματοδότησης πιο ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων, απευθυνόμενοι πια όχι μόνο στις startups, αλλά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτές να έχουν δυνατότητες χρηματοδότησης», αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Για να ενδιαφερθούν οι επενδυτές, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως ένα καλό επιχειρηματικό και οικονομικό πλάνο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Roots: οι προτάσεις που θα υποβάλλονται και θα αξιολογούνται θετικά, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα. Μέσα απο μια επιμορφωτική φάση, θα καταλήγουν σε μια σοβαρή τεκμηριωμένη επενδυτική πρόταση. Θα την βλέπουν διεθνείς επενδυτές, θα την αξιολογούν και θα μπορούν να συμμετάσχουν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα