Με Άποψη

Αμερικανός Μαυρογιαλούρος; 


Όσοι πιστεύουν ότι ο χαρακτήρας του πονηρού πολιτικού, που με μεγάλη ευκολία τάζει τα πάντα στους πάντες και εκμεταλλεύεται καταστάσεις προς άγραν ψήφων αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. 

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου 

Κι αυτό γιατί το διήμερο του Μαϊκλ Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά έχει όλα τα χαρακτηριστικά της περιοδείας Μαυρογιαλούρου στην ιστορική Πλατανιά!

Τι κι αν ο πρόεδρος Τραμπ, όλο το προηγούμενο διάστημα «έκανε πλάτες» στις προσπάθειες του Τ. Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή (βλέπε Συρία, Λιβύη, Ιράκ); Τι κι αν ο ίδιος έμεινε εξοργιστικά άφωνος και άπραγος μπροστά στο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας με το Oruc Reis να αλωνίζει πάνω από ένα μήνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Τι κι αν ο Τραμπ εκθειάζει δημόσια τον Ερντογάν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν σφυρηλατήσει στενές προσωπικές σχέσεις;

Ο επικεφαλής του State Department καμώνεται τον ανήξερο και έρχεται ...εκδρομή, κομίζοντας βαρύγδουπες εκφράσεις και ευχολόγια. Μόνο που η περίοδος δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού σε ένα περίπου μήνα (3 Νοεμβρίου) θα διεξαχθούν οι κρισιμότερες ίσως εκλογές της αμερικανικής ιστορίας. Και στο στόχαστρο του επιτελείου του Ντ. Τραμπ βρίσκονται οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι ψήφοι, αλλά και η επιρροή των οποίων, μπορεί να αποδειχθούν μεγάλης σημασίας για την σκληρή αναμέτρηση. 

Η ελληνική ομογένεια πρέπει λοιπόν να κολακευτεί, για να μην στραφεί στον Τζ. Μπάιντεν και επιστρατεύεται ο Μ. Πομπέο σε ρόλο Αμερικανού Μαυρογιαλούρου. 

Και το σύστημα των media, όπως ο Γκρούεζας της ταινίας, καλεί τους πολίτες να πανηγυρίσουν με τα σημαιάκια στους δρόμους, επειδή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήρθε στην Ελλάδα και δεν πήγε στην Τουρκία (γιατί να πάει άραγε αφού Τραμπ και Ερντογάν συνεργάζονται εξαιρετικά απευθείας) και για το ...προχωρημένο look της Μαρέβας κατά την υποδοχή του ζεύγους Πομπέο στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά. 

Πάντως, στο φινάλε του περίφημου έργου του Αλέκου Σακελλάριου ο Μαυρογιαλούρος παραιτείται από ευθιξία. Στην αμερικανική version μάλλον θα χρειαστεί η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού, για να οδηγηθεί ο πρωταγωνιστής στο σπίτι του!