Οικονομία

Διαγράφονται διπλοί φόροι σε αναδρομικά συνταξιούχων


Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη «γκάφα και προωθεί ν/σ

Νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή του κατεπείγοντος προωθεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να διορθώσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους διπλούς φόρους που επιβλήθηκαν σε αναδρομικά των συνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά περιπτώσεις φορολογουμένων με λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα. και θα δίνει τη δυνατότητα στις εφορίες ανά τη χώρα να σβήσουν τον φόρο που αδίκως επιβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την ΑΑΔΕ να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο

Ταυτόχρονα και προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις όσων «ξέχασαν» να τα δηλώσουν εξετάζεται ο επιμερισμός τους κατά έτος.

Διαβάστε: «Τυφλά» τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα αναδρομικά!

Όπως ήταν επόμενο το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους συνταξιούχους, ώσπου μετά την πληθώρα των αιτημάτων διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας. Οι εφοριακοί υπάλληλοι πάνω στον φόρτο της εργασίας τους να εκτελέσουν την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, έστειλαν αδιακρίτως τα σημειώματα χωρίς να μεριμνήσουν για το γεγονός ότι πολλές από τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν σε εφορίες χειρογράφως και ως εκ τούτου δεν περάστηκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα TΑXIS το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.

Ως εκ τούτου υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος να στείλουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογούμενους που δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπρεπε να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες εφορίες προέτρεψαν τους φορολογουμένους να ξεκινήσουν να πληρώνουν μέχρι να διορθωθεί το λάθος του Δημοσίου.

Το σοκ που υπέστησαν οι υπόχρεοι ήταν μεγάλο από την γκάφα με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά της ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να πέσουν οι τόνοι και συγχρόνως να περιοριστεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλο οδό πέρα από το να αποταθούν στην Επιτροπή Επιλύσεως Φορολογικής Διαφοράς για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής των φόρων.

Εξάλλου χθες μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης διεκδικώντας επανυπολογισμό των φόρων έπειτα από επιμερισμό των αναδρομικών εισοδημάτων στο έτος στο οποίο αναλογούν και περιορισμό των προστίμων.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η απάντηση της ΑΑΔΕ στην εφημερίδα των Συντακτών στην οποία επισημαίνει ότι η διαδικασία για τη φορολόγηση των αναδρομικών ήταν σύννομη καθώς από τα στοιχεία που είχε σύμφωνα με αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών - συντάξεων εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φορολογουμένων οι οποίοι αν και εισέπραξαν το έτος 2013  αναδρομικά προηγουμένων ετών (2001- 2012) δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις: «Δεδομένου ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν είχαν μέχρι τότε δηλώσει οι ίδιοι τα ποσά που εισέπραξαν, οι Δ.Ο.Υ. προχώρησαν σε επανεκκαθάριση δηλώσεων για το έτος 2013 (οικονομικό 2014) με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), σύμφωνα με τις οποίες πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (όπως λ.χ. το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) εκδίδεται και με βάση κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοια στοιχεία είναι τα ποσά που αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που οι υπόχρεοι φορείς (εργοδότες, ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ.) απέστειλαν ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση» επισημαίνεται στην απαντητική επιστολή προς την Εφ. Συν.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι εφοριακοί προκειμένου να μην παραγραφούν 190.000 υποθέσεις καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους το 2013, ξεκίνησαν ταχύτατους ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 25 ημερών. Από την εκκαθάριση προέκυψε μέσος φόρος 1.310 ευρώ για 71.000 συνταξιούχους και συνολικές οφειλές 93 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης