Με Άποψη

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπό αμφισβήτηση


Η επιλογή προέδρου, εισαγγελέα και αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου γίνεται τώρα αντικείμενο σφοδρότατης πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, όπου οι συνταγματικές διατάξεις και η αρχή της «συνέχειας του κράτους» υποτάσσονται σε προφανείς σκοπιμότητες.

Η διακηρυσσόμενη από όλους «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης τίθεται ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση, καθώς η επιλογή προσώπων που θα ηγηθούν του δικαστικού συστήματος συναρτάται με συσχετισμούς πολιτικής δύναμης και με την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

Δεν πρόκειται για «θεωρητικό» θέμα ερμηνείας συνταγματικών διατάξεων. Η ουσιαστική του διάσταση είναι ποια πρόσωπα θα έχουν αποφασιστικό εποπτικό ρόλο στις διαδικασίες διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων  -Novartis, τομέα Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ -  που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ζήτημα ανέκυψε λόγω της προναγγελθείσης από τον πρωθυπουργό  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χωρίς να έχει κινηθεί ακόμη επισήμως η προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ αμφισβητούν τώρα το δικαίωμα – ή την υποχρέωση – της κυβέρνησης να ολοκληρώσει και τυπικά τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνον η απόφαση  του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο είχε προγραμματισθεί να συνεδριάσει την Παρασκευή για να ορίσει πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας από τη λίστα προτεινομένων που διαμορφώθηκε μετά από ακροάσεις των υποψηφίων στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής και ψηφοφορίες.

Μετά τις ευρωεκλογές και την εσπευσμένα ανακοινωθείσα απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση – ΝΔ και ΚΙΝΑΛ –  επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει «πολιτική νομιμοποίηση» για να λάβει τέτοιες αποφάσεις.  Χωρίς να αμφισβητεί τις συνταγματικές και άλλες σχετικές διατάξεις, ζητά να παγώσει η διαδικασία.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ή ημερομηνία εκλογών πηγαίνει μία εβδομάδα πίσω – στις 7 Ιουλίου, αντί της 30ης Ιουνίου που είναι η κοντινότερη δυνατή ημερομηνία – προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία  επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης χωρίς να έχουμε μπει επισήμως σε προεκλογική περίδο.

Υπαινίσσεται – ή μάλλον  το λέει ανοιχτά – ότι η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει «τους δικούς της» επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Εμμέσως πλην σαφώς διεκδικεί αυτό το δικαίωμα για τον εαυτό της  - να επιλέξει εκείνη μετά τις εκλογές ως νέα κυβέρνηση τους «ανεξάρτητους» που θα ηγηθούν του δικαστικού συστήματος

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις