Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις τη Fed, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο διάστημα χρειαστεί η αμερικανική οικονομία, ώστε να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας. Παράλληλα, η Fed θα ανακοινώσεις τις εκτιμήσεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό και ανεργία.

Μικρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (OECD Economic Outllok) για τις προοπτικές της. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Αν η απειλή του κορονοϊού υποχωρήσει ταχύτερα του αναμενόμενου, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια δραστηριότητα το 2021, ενώ «μία ισχυρότερη αναζωπύρωσή του ή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να κόψουν 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμων επενδύσεων», σημειώνει η έκθεση. Τονίζει, επίσης, ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη και να περιοριστεί η αβεβαιότητα, αλλά να εξελίσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες». Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος (7,9% έναντι 9,1% που προέβλεπε τον Ιούνιο), αλλά και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 (5,1% έναντι 6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα δεν θα γίνει πριν από το 2022, όπως προβλέπουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι θα συμβεί στις περισσότερες οικονομίες της G20. «Στις περισσότερες οικονομίες, το επίπεδο της παραγωγής στο τέλος του 2021 προβλέπεται να παραμείνει κάτω από το επίπεδο που ήταν στο τέλος του 2019 και σημαντικά χαμηλότερο από τις προβλέψεις πριν την πανδημία, τονίζοντας τον κίνδυνο ενός μεγάλης διάρκειας κόστους από την πανδημία», αναφέρει. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι θα συνεχισθούν σποραδικές τοπικές εξάρσεις του κορονοϊού, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται με στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις και όχι με καραντίνες σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην υπόθεση ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα είναι ευρύτερα διαθέσιμος πριν από το τέλος του 2021. Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η γερμανική αναμένεται να έχει τις μικρότερες απώλειες από την κρίση της πανδημίας, καθώς προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,4% (έναντι πρόβλεψης για ύφεση 6,6% τον Ιούνιο) και να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2021 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8%), ενώ η ιταλική και η γαλλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθούν φέτος κατά 10,5% και 9,5%, αντίστοιχα, και να αναπτυχθούν κατά 5,4% και 5,8% το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, την ώρα που σε χαμηλό πενταετίας διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, λόγω του προγράμματος της κυβέρνησης για στήριξη των εστιατορίων και του κλάδου φιλοξενίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, και αποτελεί την μικρότερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ επιδεινώθηκε κατακόρυφα από το 1% του Ιουλίου. Οι τιμές στα εστιατόρια και στα καφέ υποχώρησαν 2,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά που ήταν αρνητικές από το 1998 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα αυξήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο 2020.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 372.54 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.43%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,335.95 μονάδες, με κέρδη 0.11%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,080.18 μονάδες, χάνοντας 0.42%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,249.40 μονάδες, με άλμα 0.24%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,074.42 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0.13%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 19,957.5 μονάδες.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,103 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0.95%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις