Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά την αργία των δύο συνεδριάσεων για το Πάσχα των Καθολικών και ενώ οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, χάρη στα τεράστια πακέτα μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά της COVID-19.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς o δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2018, χάρη στη βελτιωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο δείκτης βελτιώθηκε στις 13,1 από τις 5,0 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 7,5. Ο δείκτης προσδοκιών σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 34,8 μονάδων από τις 32,5 τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις -6,5 από τις -19,3 τον Μάρτιο.

Υποχώρησε στο 10,2% η ανεργία στην Ιταλία τον Φεβρουάριο από το 10,3% του Ιανουαρίου, με τα επίπεδα απασχόλησης να διαφοροποιούνται ελάχιστα στη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 1,48% τον Μάρτιο συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ή κατά 59.149 ανθρώπους, με 3,95 εκατ. ανθρώπους να παραμένουν χωρίς απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα κατέγραψαν βουτιά 93,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο καθώς οι επισκέπτες έμειναν μακριά από τα μπαρ και τις παραλίες της χώρας, η οποία συνήθως είναι αυτή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στον κόσμο. Ο διεθνής τουρισμός στην Ισπανία κατέγραψε βουτιά 80% στα 19 εκατ. επισκέπτες πέρυσι --το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969-- καθώς έγινε αισθητός ο αντίκτυπος από τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού.

Ανέβηκε σε υψηλό τριών μηνών ο ΡΜΙ υπηρεσιών στην Κίνα τον Μάρτιο, στις 54,3 μονάδες τον Μάρτιο έναντι του χαμηλού 10 μηνών του Φεβρουαρίου των 51,5 μονάδων, ανέφερε η Caixin και η IHS Markit. Οι συνολικές νέες παραγγελίες, κυρίως λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό του τριμήνου. Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών για εξαγωγές παρέμεινε σε επίπεδο ύφεσης (κάτω από τις 50 μονάδες) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η πανδημία συνέχισε να πιέζει τις παραγγελίες του εξωτερικού. Ο υποδείκτης που μετρά την απασχόληση αυξήθηκε τον Μάρτιο και επέστρεψε σε αναπτυξιακό επίπεδο μετά από τη συρρίκνωση του Φεβρουαρίου. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι περιμένει προ φόρων ζημιές 900 εκατ. ελβετικών φράγκων, στο α΄ τρίμηνο, λόγω της υπόθεσης του hedge fund Archegos και της έκτακτης χρέωσης 4,4 δισ. φράγκων που επέφερε.

Οικονομική βοήθεια-μαμούθ έως και 4 δισ. ευρώ πακέτο βοήθειας θα λάβει η Air France-KLM ενώ η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο 30% για να σωθεί η αεροπορική εταιρεία που έχει δεχτεί χτύπημα από την πανδημία.

Χθες, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ανέβηκαν ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς εργασίας και της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα ανοίξουν τα εστιατόρια, οι παμπ και τα καταστήματα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα. Η επανεκκίνηση των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό θα γίνει το νωρίτερο στις 17 Μαϊου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 435.25 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.7%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,970.05 μονάδες, με κέρδη 0.61%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,826.24 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.32%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,223.75 μονάδες, με άλμα 0.77%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,131.34 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.47%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,767.5 μονάδες, με άνοδο 0.23%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,635 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.67%.