Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τη δέσμευση της Fed για τη νομισματική πολιτική.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως, αλλά η ΕΚΤ διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς. «Συνολικά, οι κίνδυνοι όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης έγιναν πιο ισορροπημένοι, αν και βραχυπρόθεσμα παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι λόγω της πανδημίας», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της που απηχεί τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού και διατηρούν τη δέσμευσή τους να τονώσουν την οικονομία έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για την πολιτική της που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της ευρωζώνης, σε ετήσια βάση, για τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο PPI αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 από 0,4% προηγουμένως. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,3%. Σε επίπεδο μήνα, ο PPI της ευρωζώνης ανέβηκε 0,5%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, από 1,7% προηγουμένως. Οι ειδικοί ανέμεναν άνοδο 0,6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (+2,8%), σε μηνιαία βάση και η Ιρλανδία (+13,3%) και η Εσθονία (+7,5%) σε ετήσια. Παράλληλα, οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν κατά 5,4% για το δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019, ενώ ανέβηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020.

Η ισπανική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2021 καθώς το πρώτο τρίμηνο ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, τονίζοντας πως «αναμένουμε να έχουμε ανάπτυξη περίπου 7% φέτος. Μπορεί να είναι μικρότερη λόγω της καθυστέρησης, καθυστέρησης ενός τριμήνου σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη». Η κυβέρνηση προβλέπει ανάκαμψη 7,2% φέτος, ύστερα από μείωση 11% του ΑΕΠ το 2020, αλλά η κεντρική τράπεζα και άλλοι αναλυτές αναμένουν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι νέες γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες κατά τον Φεβρουάριο.

Στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου, άγγιξαν τις 744.000.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 436.31 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0.46%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,979.05 μονάδες, με κέρδη 0.56%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,944.71 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.86%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,214.1 μονάδες, με άνοδο 0.25%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,165.72 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.57%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,585.5 μονάδες, με απώλειες 0.63%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,633 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.41%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις