Άμυνα & Διπλωματία

Ανοίγει "βεντάλια" διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας ο Ερντογάν


Ανοίγει "βεντάλια" διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή του δόρατος τους υδρογονάνθρακες και προσπαθώντας να βάλει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δε φαίνεται να πτοείται ούτε από την ενδεχόμενη ελληνική αντίδραση ούτε από κυρώσεις-χάδι που ενδεχομένως να επιβληθούν στην Τουρκία από την ΕΕ. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έσπευσε να κόψει από την αρχή της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη του διαύλους επικοινωνίας, κάτι που δεν είχε επιχειρήσει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η τουρκική επιλογή δεν ήταν θέμα προσώπων, αλλά ότι κατάφερε από το 2018 να βάλει στο κάδρο των τουρκικών διεκδικήσεων και τη Λιβύη με νομικίστικά τερτίπια ουσιαστικά διεθνοποιώντας τις διεκδικήσεις αυτές και βάζοντας και τη διαλυμένη αυτή χώρα της βόρειας Αφρικής στο παιχνίδι των διεκδικήσεων.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία βάζει συνεχώς νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί έτσι πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερα, όμως στο ασταθές διεθνές σύστημα με τις ΗΠΑ να πλήττονται από τις εσωτερικές διαδηλώσεις και την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική Τραμπ και την απραξία της ΕΕ υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγ.Σοφιάς που τη βάζει στο τραπέζι με τις διεκδικήσεις.

Διαβάστε επίσης