Αγορές

Αντεξε το ΧΑ, παλεύει η Wall Street, απώλειες στην Ευρώπη


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις αγορές, όπου κυριαρχεί πλέον η μεταβλητότητα και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται. Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "σημειωτόν" η Wall Street, με οριακή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί η αλματώδης αύξηση του κόστους ενέργειας, που πυροδοτεί νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να αναζητούν κατεπειγόντως μέσα "πυρόσβεσης".

Το ράλι των ενεργειακών τιμών συνεχίζεται, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύεται σήμερα πάνω από τα 167 ευρώ (συμβόλαια Απριλίου), ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου Brent κινείται στα 113 δολάρια.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα διογκούμενα κρατικά ελλείμματα διαμορφώνουν τάσεις και στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, όπου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει σήμερα κατά 3,5 μονάδες βάσης, του γαλλικού κατά 4,4 μβ, ενώ του ιταλικού πήγε +6 μβ. Εικόνα σταθεροποίησης στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

 Ρευστό σκηνικό

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχιών, οι χρηματιστηριακές αγορές προσπαθούν να βρουν νέες ισορροπίες, έχοντας καταγράψει ήδη μεγάλες απώλειες στο διάστημα των 5 συνεδριάσεων από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μετά την χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση της Wall Street (Dow Jones +1,79%), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν σήμερα τη σκυτάλη, καταγράφοντας κέρδη στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων.

Ομως η εικόνα έχει ήδη αλλάξει δραματικά και οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν στο κόκκινο, λόγω των πληροφοριών  ότι δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Απώλειες 1,50% σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 1,95% υποχωρεί ο FTSE-100 στο Λονδίνο. Στη Wall Street o Dow Jones κινείται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο.

Πετρέλαιο και μέταλλα δίνουν κέρδη

Στο ΧΑ οι μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων (ΕΛΠΕ, Motor Oil)  και του μεταλλουργικού τομέα (Βιοχάλο και θυγατρικές, Μυτιληναίος) συγκράτησαν τους δείκτες, αποτρέποντας την πτώση. 

Ο τζίρος μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά παρέμεινε υψηλός (85,9 εκατ. ευρώ), υποδηλώνοντας ενεργό παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων.

 Η "αναδιανομή" συνεχίζεται: Οι μετοχές φεύγουν σε χαμηλές τιμές  από τα “αδύναμα χέρια” και καταλήγουν σε ισχυρά χαρτοφυλάκια, που έχουν την αναγκαία ρευστότητα και το “ψυχικό σθένος” να αναλάβουν το ρίσκο, περιμένοντας την ανάκαμψη.

Μέσα σε τρεις μέρες, από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, αυτή την ώρα, άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 602 εκατ. ευρώ, ενώ με προσυμφωνημένες συναλλαγές διακινήθηκαν πακέτα πρόσθετης αξίας περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,26% στο πρώτο πεντάλεπτο των συναλλαγών. Εν συνεχεία κινήθηκε σε μικρό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας χαμηλό -0,30% στις 849,57 μονάδες. Τερμάτισε στις 854,62 με άνοδο 0,30%. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 847-850 μονάδων.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,19%, κλείνοντας στις 2.055,4 μονάδες. Αλμα +1,56% πραγματοποίησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,79%, γύρισε καθοδικά μέχρι -0,66% και έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,09%). Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +4,2%. Πειραιώς +2,8%. Eurobank +0,6%, Τρ. Ελλάδος +0,4%. Στο κόκκινο Alpha Bank -1%, Εθνική -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν: ΕΛΠΕ +7,2%, Σαράντης +5,7%, Motor Oil +4,6%, Μυτιληναίος +4,2%, Aegean +3,5%, ΕλβάλΧαλκόρ +3,3%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,4%, Βιοχάλκο +2,2%, Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΟΛΠ +2%.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Coca-Cola -3,6%, ΟΤΕ -2,5%, ΟΠΑΠ -2%, ΔΕΗ και Jumbo -1,6%.

Στα mid caps Καμπάς/Reds +8,5%, Κρι-Κρι +6%,  Autohellas +3,6%, Cenergy και Entersoft +2,2%, Epsilon +1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα