Αγορές

Αντίδραση-ανάκαμψη στο ΧΑ με «χορηγό» την Coca-Cola


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες για επάνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τη σημερινή ανοδική αντίδραση που επανέφερε τους βασικούς δείκτες σε κρίσιμες περιοχές αντιστάσεων. Όμως η αβεβαιότητα υποβόσκει και το κλίμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί τις επόμενες μέρες. Σημαντικοί παράμετροι οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» και η επίδραση από τις διεθνείς αγορές.

Καταλύτης αλλαγής κλίματος στο ΧΑ ήταν σήμερα η εκρηκτική άνοδος της μετοχής της Coca-Cola, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου από την ελληνική πολυεθνική.

Με κινητήριο μοχλό και… «ηθικό αυτουργό» τη μετοχή της Coca-Cola, οι χρηματιστηριακοί δείκτες που ξεκίνησαν σήμερα από το κόκκινο, πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.
 Σημειώνεται ότι η Coca-Cola έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση στους δύο βασικούς δείκτες (πάνω από 10% στο ΓΔ και τον FTASE25) και οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής της τους επηρεάζει εμφανώς.
 Δεδομένου μάλιστα ότι αποτελεί πρώτη σταθερή επιλογή όλων των «συντηρητικών» funds που επενδύουν στο ΧΑ, η πορεία της επιδρά άμεσα στη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών. Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

 Τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν πάντως οι τραπεζικές μετοχές, που θα συνεχίσουν να δίνουν τόνο και κατεύθυνση στο ΧΑ. Αντικείμενο προβληματισμού η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί δραστική μείωση των κόκκινων δανείων προς εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι μπορεί ναπεριμένει η αγορά στους ετήσιους ισολογισμούς.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και η συναλλακτική κίνηση παρέμεινε υποτονική, με τζίρο περίπου 54 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης που έχανε αρχικά 0,54% ανέκαμψε στο +0,64% και έκλεισε +0,51 στις 870,92 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,14% στις 2.178,86 μονάδες.

Ο τραπεζικός από -1,44% πήγε +0,55% και τερμάτισε με κέρδη  0,45%. Alpha +1%, Εθνική +0,7%, Ελλάδος +0,6%. Σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank, που έχανε ενδοσυνεδριακά 2,2%. Πειραιώς και Attica -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, η Coca-Cola που κέρδιζε 8,3% έκλεισε +5%. Τα σκήπτρα πήρε η Lamda με +5,6%. Ακολούθησαν Φουρλής +2,5%,  Motor Oil +1,1%, Σαράντης, +0,9%  ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ +0,5%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -1,4%, Ελλάκτωρ -1,3%, Aegean -0,9%, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,3%.

Στα mid caps Αβαξ +5,2%, Ολυμπιακή Τεχνική +3%, Πλαστικά Θράκης +2%. Επανήλθε σε πτωτική τροχιά η MLS (-4%), Profile -4%, Intralot -3,7%.

 

Διαβάστε επίσης