Χρηστικά

Αντίμετρα με μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ


Στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, «πέφτει» το βάρος των αντισταθμιστικών μέτρων που συζητούν κυβέρνηση και δανειστές. Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές επιχειρήσεων

 Η μείωση της φορολογίας εισοδήματος αποτελεί τον κεντρικό «πυρήνα» των αντιμέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, για την διετία 2019 και 2020 και έχουν δημοσιονομικό «αντίκρισμα» 2% του ΑΕΠ. Τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως αποτυπώνονται στα προσχέδια μνημονίων των Κομισιόν-ΔΝΤ και θα τεθούν εκ νέου σε διαβούλευση, περιλαμβάνουν και μείωση του ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων, η οποία όμως θα είναι μικρού βεληνεκούς και «εκτοπίσματος».

Ειδικότερα το 1% του ΑΕΠ των αντιμέτρων, σχετίζεται με φορολογικές ελαφρύνσεις και  το άλλο 1% του ΑΕΠ περιλαμβάνει αυξήσεις δαπανών. Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι, αυτό δηλαδή των ελαφρύνσεων, την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η μείωση φορολογικών συντελεστών εισοδήματος. Μέσω των εν λόγω μειώσεων, όπως προκύπτει από τα παραπάνω προσχέδια, εκτιμάται ότι θα προέλθει το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Αλλά 180 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε 0,1%, αντιστοιχεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και επίσης 0,1% αφορά τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων.

 Αναφορικά με τις αυξήσεις των δαπανών, που έχουν δημοσιονομική «αξία» της τάξης του 1% του ΑΕΠ, κυρίαρχη θέση έχει η αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» συγκεκριμένη στόχευση θα υπάρξει στην επιχορήγηση των σχολικών γευμάτων, όπως επίσης και στην «αναβάθμιση» των επενδύσεων σε μεγάλη δημόσια έργα στη χώρα.

Επιπρόσθετα στα εν λόγω κείμενα των Θεσμών, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων υπάρχει ειδική αναφορά στην πώληση πώλησης φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

Πως θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα

Σημείο κλειδί για τα αντίμετρα είναι οι προϋποθέσεις και οι δημοσιονομικές «συνθήκες» που πρέπει να διέπουν την Ελλάδα, προκειμένου, το 2019 και το 2020 να τεθούν σε εφαρμογή. Η κεντρική «θεώρηση» που υπάρχει για το ζήτημα και αποτελεί «προϊόν» των δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι ότι η Αθήνα πρέπει αρχικώς να πιάσει τον πρωτεύον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να δημιουργήσει και επιπρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο», μέσα από τον οποίο θα βρουν εφαρμογή τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, προκειμένου οι σχεδιασμοί για τα αντίμετρα, να τεθούν σε ισχύ και να μην μείνουν στα χαρτιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις