Διεθνή

Αντιπαράθεση Κίνας και ΗΠΑ στον ΟΗΕ για κλίμα και πανδημία


Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά την αντιπαράθεση που είχαν χθες, Τρίτη, οι ηγέτες των δύο χωρών στις ομιλίες τους Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ παρουσίασαν χθες τις διαφωνίες τους σε πολλά θέματα: τη διεθνή συνεργασία, τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την κλιματική αλλαγή.

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεωρήσει υπόλογη την Κίνα για τις ενέργειές της» στην αρχή της επιδημίας covid-19, κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που φέτος γίνεται διαδικτυακά λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Κατηγόρησε το Πεκίνο ότι άφησε «τον κινεζικό ιό να μολύνει τον κόσμο», μια διατύπωση που προκάλεσε έντονες ανιδράσεις από την Κίνα.

«Η κινεζική κυβέρνηση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ελέγχεται ουσιαστικά από την Κίνα, ανακοίνωσαν ψευδώς ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων», κατήγγειλε ο Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή αυτή υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται επικρίσεις στη χώρα του για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιδημία, υποσχέθηκε να διανείμει το εμβόλιο και δεσμεύθηκε: «Θα νικήσουμε τον ιό, θα νικήσουμε τον ιό και θα βάλουμε τέλος στην πανδημία» για να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ευημερίας, συνεργασίας και ειρήνης.

«Πολιτικός ιός»

Στη διάρκεια επίσης βιντεοσκοπημένης ομιλίας ο Σι υπογράμμισε ότι «η Κίνα δεν προτίθεται να διεξαγάγει έναν Ψυχρό Πόλεμο». Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον προειδοποίησε κατά «της παγίδας ενός πολιτισμικού σοκ», ζητώντας να μην «πολιτικοποιηθεί» η μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν «απέρριψε» τις «αβάσιμες κατηγορίες» του Τραμπ.

«Την ώρα που η διεθνής κοινότητα μάχεται πραγματικά σκληρά ενάντια στην covid-19, οι ΗΠΑ διασπείρουν έναν πολιτικό ιό εδώ στη Γενική Συνέλευση», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αν κάποιος θα πρέπει να είναι υπόλογος, αυτός είναι οι ΗΠΑ, όπου χάθηκαν τόσες ζωές λόγω της ανεύθυνης στάσης τους», πρόσθεσε ο Ζανγκ.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με αφορμή την κλιματική αλλαγή.

Ο Σι για πρώτη φορά έθεσε στόχο η Κίνα –η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως -- να πετύχει την ανθρακική ουδετερότητα ως το 2060.

Ο Τραμπ, που είναι γνωστό ότι αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επέκρινε «αυτούς που επιτίθενται στον εκπληκτικό περιβαλλοντικό απολογισμό της Αμερικής, κλείνοντας τα μάτια στην ενδημική μόλυνση στην Κίνα».

Το Πεκίνο απάντησε αμέσως: οι ΗΠΑ αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, κατήγγειλε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού, που έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, οι ΗΠΑ «αρνούνται να λάβουν τα ελάχιστα μέτρα για να προστατεύσουν τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Πεκίνου για το κλίμα, όμως προειδοποίησε ότι μένει «ακόμη να γίνει πολλή δουλειά».

«Νέος ψυχρός πόλεμος»

Μπροστά στις τεταμένες διεθνείς σχέσεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης την ανησυχία του για «τη μεγάλη ρήξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών».

Ο κόσμος πρέπει να κάνει τα πάντα «για να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος μας δεν θα αντέξει ένα μέλλον στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος, η καθεμιά θα διέπεται από τους δικούς της εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες, το δικό της Διαδίκτυο και τις δικές της δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις