Χρηστικά

Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων στα σκαριά


Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο δημοσιονομικός κόφτης και η στάση των θεσμών

Σχέδιο για απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στα σχέδια είναι και η οριστική κατάργησή της.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μελετάται ήδη η επέκταση για το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ισχύει για φέτος.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση η αναστολής της εισφοράς να επεκταθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, απάντησε ότι είναι κάτι που εξετάζεται, προσθέτοντας, πως, όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα είναι διαθέσιμος.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και η τύχη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα εξαρτηθεί από τον «χώρο» που θα αφήσουν οι θεσμοί, καθώς η χώρα παραμένει υπό (μεταμνημονική) εποπτεία.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αφήσει ουσιαστικά περιθώρια, καθώς ήδη υπάρχει υστέρηση των εσόδων, παρά και την «ένεση» από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς, λόγω της παράτασης, εισπράχθηκε φέτος 1,2 δισ. ευρώ, αντί το 2020.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την 1η-1-2021, όπως επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες, τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» νομοθετήθηκε με το πρώτο μνημόνιο το 2011, επί θητείας του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ως «προσωρινό» μέτρο αλλά μονιμοποιήθηκε και 10 χρόνια μετά είναι παρούσα.

Επιβάλλεται στα εισοδήματα που υπερβαίνουν ποσό των 12.000 ευρώ είτε είναι πραγματικά είτε τεκμαρτά, είτε ακόμη εάν προσδιορίζονται, αργότερα, με βάση τα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων.

Για τους μισθωτούς η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τη μισθοδοσία και με τη λήξη του οικονομικού έτους, αθροίζεται το ποσό που παρακρατήθηκε και παράλληλα υπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) του φορολογούμενου το ποσό της εισφοράς που αναλογεί. Αν προκύπτει διαφορά, του καταλογίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πάντως, αυτό που αποτρέπει την κατάργησή της είναι τα σημαντικά έσοδα που αποδίδει ετησίως, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ.

Για να καταργηθεί, θα πρέπει, να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, που θα αποδίδει τα ίδια έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μην δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα».

eisfora
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα