Άμυνα & Διπλωματία

Απειλεί ο Ερντογάν: Θα μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν


Νέες έμμεσες απειλές κατά Ευρωπαίων και ΗΠΑ που υποστηρίζουν την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ, εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει  σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των γεωτρήσεων στην περιοχή.

«Λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Αν όμως έρθουμε αντιμέτωποι με παράνομες ενέργειες, ξέρουμε να μιλάμε κι εμείς τη γλώσσα που χρησιμοποιούν εκείνοι. Είναι απαράδεκτο κάποιοι που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή να προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν διατύπωσε επίσης σφοδρότατες επικρίσεις κατά της ΕΕ για «μεροληπτική» στάση της υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε βάρος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την ΕΕ, δεν είναι τίμιοι», είπε.

Πυρά εξαπέλυσε και κατά των ΗΠΑ για το θέμα  των F-35 και των S-400. «Εάν οι αρνηθούν να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει, αυτό θα ισοδυναμεί με «κλοπή», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εξαιρέσει από το πρόγραμμα κατασκευής F-35, αν αγοράσει τελικά τους S-400.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός είναι τακτικός στις πληρωμές του, πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα που αγόρασε και πλήρωσε; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν,
Μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί μόνον τέσσερα αεροσκάφη.
«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης