Τράπεζες

Απειλή μισού τρισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Μικρότεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές


Τα φθηνά δάνεια 476,8 δισ.ευρώ που χορήγησε η ΕΚΤ και η δύσκολη αποστολή αποπληρωμής τους - Οι φόβοι για τις ιταλικές τράπεζες

Μια δύσκολη αποστολή έχουν μπροστά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που καλούνται να αποπληρώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα φθηνά δάνεια που έλαβαν την εποχή της πανδημίας, μέσω του προγράμματος ΤLTRO, ύψος 500 δισ.ευρώ.

Υπό απειλή βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, κυρίως αυτές μικρούς βεληνεκούς, ενώ μικρότεροι είναι οι κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  Τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν λάβει οι ιταλικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερα από τη πλεονάζουσα ρευστότητα που οι ίδιες έχουν σταθμεύσει στην ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα από τα τραπεζικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να αντλήσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Αυτό επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι παρά τα περίπου 4 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας που κυκλοφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συγκεκριμένες τράπεζες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση και τις επιπτώσεις από την πληρωμή των δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους σε σύγκριση με τις ιταλικές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ιταλικές τράπεζες, που βρίσκονται στη «ζώνη κινδύνου» μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισ. ευρώ για να προετοιμαστούν για περισσότερες αποπληρωμές δανείων TLTRO το επόμενο έτος. Ορισμένα ιδρύματα, πιθανότατα οι μικρότερες τράπεζες, θα βρεθούν αντιμέτωπα με έλλειψη μετρητών ακόμη και βραχυπρόθεσμα», επισημαίνουν αναλυτές στο Bloomberg.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Παρά την ανησυχία και τον διαφαινόμενο κίνδυνο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στη «φαρέτρα» τους εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να καλύψουν ρευστότημα και αποπληρωμή των φθηνών δανείων. Μία από αυτές είναι η αγορά των repos, όπου οι επιχειρήσεις δανείζουν η μία στην άλλη με εγγύηση. Οι τράπεζες μπορούν επίσης να στραφούν στις αγορές ομολόγων για να καλύψουν τυχόν κενά ή να επιλέξουν να βάλουν στην τσέπη μετρητά από ομόλογα που λήγουν και κατέχουν.

«Οι τράπεζες έχουν στηριχθεί στην πλεονάζουσα ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης, όπως η αγορά εμπορικών τίτλων, η αγορά καλυμμένων ομολόγων και τα μακροπρόθεσμα ρέπος», δήλωσε στο Bloomberg ο Frank Gast, διευθύνων σύμβουλος της Eurex Repo. «Τώρα βλέπουμε περισσότερες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις σε ρέπος για περιόδους τριών, έξι, εννέα και 12 μηνών».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα