Αγορές

Απώλειες έως και 4% στις αγορές της Ευρώπης έφερε η εισβολή στην Ουκρανία


Με σφοδρές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μεγάλη πτώση, καθώς επίθεση από τη Λευκορωσία στο βορρά, με ναυτικές δυνάμεις από νότο και με τη μεγαλύτερη δύναμη από την ανατολή, εξαπέλυσαν από τα ξημερώματα οι ρωσικές δυνάμεις. Η  Η Μόσχα επιτίθεται από πολλές κατευθύνσεις, επιχειρώντας να σφίξει τον κλοιό προς την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου. Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων. Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών. Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος προς κάποιο άλλο στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου. Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν μεταφέρουν περίπου 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 2-3% των παγκόσμιων προμηθειών σε αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.

Το πρωί οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν με ρίσκο, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ. «Αυτή (η αξιολόγηση) θα περιλαμβάνει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τον τερματισμό του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από μία και πλέον δεκαετία. Σήμερα είναι προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο Παρίσι, η οποία συμπίπτει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να περιπλέξει την έξοδο της ΕΚΤ από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων. Η σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου για έναν πιθανό τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων. Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα καθώς ενισχύει την προοπτική για υψηλότερο ενεργειακό κόστος, χρηματοπιστωτική αναταραχή και μείωση του εμπορίου της Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για το 40% των αναγκών της.

Νωρίτερα, οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών σήμερα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση.  Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σήμερα το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αναλυτές και χρηματιστές. Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.

Απορρόφησαν τελικώς οι αγορές ομολόγων το αρχικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν έγιναν γνωστές οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι τιμές υποχώρησαν ραγδαία με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτιναχθούν. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,65%, ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση του τίτλου υποχώρησε στο 2,58%, παραμένοντας με μικρές διακυμάνσεις στα επίπεδα αυτά μέχρι το κλείσιμο της αγοράς, νωρίς το απόγευμα.

Η δανέζικη ζυθοποιία και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν σήμερα τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών. Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης. Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είπαν ότι εξετάζουν το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις αυτές. Πολλές εταιρίες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρίες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 --η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει παγώσει-- έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα. Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις στην εταιρία που είναι πίσω από τον Nord Stream 2 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν αργότερα σήμερα για να αποφασίσουν ποια τιμωρητικά μέτρα θα επιβάλουν ως αντίποινα για την ρωσική επίθεση. Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας Uniper, που έχει εργοστάσια ενέργειας στη Ρωσία και έκθεση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στον αγωγό Nord Stream 2, κατακρημνίστηκε σήμερα ενώ πλήγμα δέχθηκε και η φινλανδική Fortum που είναι βασικός μέτοχος της Uniper. Άλλες διεθνείς εταιρίες με προσωπικό στην Ουκρανία, όπως ο ελβετικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Nestle, είπαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η βασική τους προτεραιότητα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 439.60 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 3.14%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,822.35 μονάδες, με πτώση 3.80%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,201.12 μονάδες, πέφτοντας 3.96%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,020.56 μονάδες, με βουτιά 4.17%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,521.05 μονάδες, διολίσθησε 3.83%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,902.00 μονάδες, με βουτιά 4.06%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,195.25 μονάδες, χάνοντας 2.90%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα