MEDSin

Αποτελεσματική και ασφαλής αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Μια νέα σημαντική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ανακοινώθηκε από τους ειδικούς στο 9ο ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ που διεξήχθη 20-22 Οκτωβρίου στη Λεμεσό της Κύπρου.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία tofacitinib citrate 5 mg, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), από ενήλικες ασθενείς που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs), όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολόγος ρευματολόγος κ. Δημήτριος Μπούμπας.

Το tofacitinib citrate της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, ανήκει σε μια νέα κατηγορία αναστολέων των κινασών Janus (JAK) και μπορεί να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία σε περίπτωση δυσανεξίας στη MTX ή σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία με MTX δεν είναι κατάλληλη.

To tofacitinib citrate εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων την Άνοιξη του 2017 με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν και περιελάμβαναν αποτελέσματα από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης κλινικών μελετών φάσης 3 για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ORAL (Oral Rheumatoid Arthritis TriaLs), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς, έχει πάνω από 20 κλινικές μελέτες, με πάνω από 20 ασθενοέτη έκθεσης στο φάρμακο και μελέτες επέκτασης για την ασφάλεια πάνω από 8 έτη και δεδομένα κλινικής πράξης (real world data).

Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε πληθυσμό ασθενών με διάφορες μορφές ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατέδειξαν  το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του tofacitinib citrate με τη συγχορήγηση ή μη της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει όντως ανάγκη για έναν ακόμα βιολογικό παράγοντα στην Ρευματολογία, οι ομιλητές του συνεδρίου, επεσήμαναν ότι ναι είναι αναγκαίο καθώς, όλοι οι βιολογικοί παράγοντες έχουν ημερομηνία λήξης ως προς την αποτελεσματικότητα τους, δηλαδή κάποια στιγμή να γίνονται αναποτελεσματικοί.

Σύμφωνα με καθηγητή κ. Δημήτρη Μπούμπα αν και είναι θεραπεία 2ης γραμμής, με τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να μπει και ως 1ης επιλογής θεραπεία.

Το tofacitinib citrate 5 mg έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 85 χώρες, ενώ, ερευνάται και για τη θεραπεία της πρώιμης ψωριασικής αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας. Επίσης, στο μέλλον θα έχουμε μελέτες του ιδίου φαρμάκου και για ένδειξη στα παιδιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις