Πολιτική

Αθλητικό νομοσχέδιο: Μείωσε στα 70 έτη το όριο ηλικίας στα Δ.Σ σε σωματεία και Ομοσπονδίες ο Αυγενάκης


Ο Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε σε μείωση του ορίου ηλικίας για τα μέλη των Δ.Σ στα 70 έτη. Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής περιείχε η συζήτηση στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή αφορά το ηλικιακό όριο για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών και σωματείων, καθώς έπεσε από τα 71 στα 70 έτη ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ΑμεΑ, καθώς, όπως διευκρινίζεται «οι ρυθμίσεις της παρούσας ισχύουν και για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία».

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Ο υφυπουργός Αθλητισμός Λευτέρης Αυγενάκης, στην πρωτολογία του, υπογράμμισε ότι «πλέον ο κόμπος στον αθλητισμό έχει φτάσει στο χτένι και είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, να υπάρξει ανανέωση, να μπει νέο αίμα στα αθλητικά πράγματα της χώρας μας. Πλέον, μιλούν γεγονότα, αθλητές, παράγοντες και η φωνή της βάσης του αθλητικού οικοδομήματος πρέπει να ακούγεται».

Απώτερος στόχος μας, είπε ο υφυπουργός «είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχτούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και τις αθλήτριες, να δώσουμε τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν και άλλο νέο κόσμο». Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «αναγκαιότητα», είναι «μια τομή», και εξήγησε πως αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες: Ενισχύουμε στην πράξη τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και από την άλλη δίνουμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές, με πιο ενεργή, αλλά και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους. «Δεν πολεμάμε κανένα, αλλά προστατεύουμε τους γονείς και τους αθλητές. Είμαστε οπαδοί της ανανέωσης, της διαφάνειας και του νοικοκυρέματος» είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε έντονα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση, αλλά αντίθετα, «εισάγει αντι-μεταρρύθμιση στον αθλητισμό και επιβεβαιώνει τις παλαιές σας αντιλήψεις για κομματισμό παντού και ποδηγέτηση ακόμα και του αθλητικού ιδεώδους». Υποστήριξε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός «για αυτό και τους δίνετε ψίχουλα» για να «οικοδομήσετε, διαμεσολαβώντας, νέες σχέσεις» Έχετε, είπε, «απέχθεια σε οποιαδήποτε αυτοδιοίκηση και πολυφωνία που αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της εκπροσώπησης με διαδικασίες απλής αναλογικής», άλλωστε, αυτό το έδειξε η κυβέρνηση και με το νόμο που έφερε για τα δημοτικά συμβούλια. Ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό, τον προειδοποίησε «πως θα έχετε, εσείς προσωπικά, την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί στον αθλητισμό με αυτό το νομοσχέδιο» καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων ότι έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση «ιδεοληψίες, σκοταδισμό και αναβίωση αναχρονιστικών προτύπων» με την «αλλεργία που επιδεικνύει άλλωστε, και με την ποσόστωση των φύλων στις αρχαιρεσίες, όταν αυτό είναι κάτι που ακολουθείτε διεθνώς».

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε μάλιστα τον κ. Αυγενάκη να εξηγήσει, εάν η δήλωση που έχει κάνει, πως σύντομα θα έχουμε φιλάθλους στα στάδια - «αν αυτό το 'άνοιγμα' θα γίνει όπως έγινε με τα σχολεία, που δεν υπήρχε κανένα σχέδιο με τα αποτελέσματα που σήμερα βλέπουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, επέμεινε στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 6 παράγραφος 7 που ανέπτυξε και το πρωί στην ολομέλεια, εξηγώντας ότι το αντισυνταγματικό δεν έγκειται στην θέσπιση θητείας ή ορίου ηλικίας, αλλά στην αναδρομικότητα εφαρμογής της διάταξης. Κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι «εργαλειοποιεί» τους αθλητές, βάζοντας τους να κάνουν δηλώσεις με σποτάκια, «πόσο καλό είναι αυτό το νομοσχέδιο». Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «εάν συμβούν αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε βέβαιο πως θα συμβούν, θα υπάρξει απομόνωση της Ελλάδας από το ποδόσφαιρο, από όλα τα αθλήματα (όπως απειλούν με επιστολές τους σήμερα η FIFA και UEFA) και ίσως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - αν ισχύουν τα αναγραφόμενα περί σχετικής επιστολής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στην επιστολή της FIFA και της UEFA, ανέφερε πως είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους και έχουμε καλές σχέσεις και συνεργασία, και δεν υφίσταται θέμα αποβολής των ομάδων από διεθνείς οργανώσεις Χαρακτηριστικά, καταθέτοντας και την σχετική επιστολή στα Πρακτικά της Βουλής ανέφερε πως «συνεργαζόμαστε άριστα και το εννοούμε», προσθέτοντας ότι «πριν από 7 μήνες περίπου υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μνημόνιο συνεργασίας, και με την FIFA, και με την UEFA. Τηρούμε αυτά που έχουμε πει» είπε και πρόσθεσε ότι «στο τέλος του μήνα θα λάβουμε την οριστική μελέτη και τότε πιθανόν να προκύψουνε και θέματα τα οποία θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε στο νομικό μας οπλοστάσιο. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, πολύ συνεπείς και κυρίως σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με την FIFA, την UEFA και την ΔΟΕ όπως και όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες».

Η αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, ειδικά για το θέμα της «αναδρομικότητας» έλαβε χαρακτήρα «βεντέτας» μεταξύ τους, που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης με έντονους διαξιφισμούς και προσωπικές αναφορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε το αθλητικό νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα που προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της λαϊκής οικογένειας και ανθρώπων που εκτιμούν και αγαπούν τον αθλητισμό».

Δημιουργείτε, είπε, «ένα θεσμικό πλαίσιο για τον ασφυκτικό έλεγχο των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την κυβέρνηση, για να διασφαλίσει την εμπορευματοποίηση». Όμως, «ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δημόσια και δωρεάν σε όλους και να δίνει τη δυνατότητα σε όλους». Επανέλαβε την πρόταση του κόμματος, «οι ΠΑΕ να πάνε στο υπουργείο Εμπορίου γιατί είναι εταιρείες που έχουν στόχο το κέρδος», σημειώνοντας ότι τα χρήματα που δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό «είναι απίστευτα λίγα» και πρόσθεσε πως «εσείς, αυτό που θέλετε, είναι να φέρετε τους αθλητές σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες» ενώ «εμείς θέλουμε μια άλλη κοινωνία όπου ο αθλητισμός, η υγεία, η παιδεία κλπ, θα είναι κοινωνικό αγαθό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε πως αυτά με τις παρεμβάσεις στο «αυτοδιοίκητο» τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αναρωτήθηκε εάν η πολιτεία θέλει να μετακυλήσει τις εκλογές της ΕΠΟ και γιατί επιμένει, αφού στο τέλος απ' ό,τι φαίνεται θα αναγκαστείτε να κάνετε τις εκλογές στις 9 Οκτωβρίου, γιατί έτσι επιβάλλει η FIFA, ή η ΕΠΟ. Υποστήριξε πως θα περίμενε «την περιβόητη αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Οι ομάδες της Super League 2 και Football League παραμένουν εδώ και μήνες όμηροι της αδιαφορίας από την πλευρά των υπευθύνων, παρ' όλο που στις προεκλογικές σας σημαίες ήταν κορωνίδα η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση των κατηγοριών».

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συρραφή με αποσπασματικές μεμονωμένες ρυθμίσεις σε διάφορα θέματα». Είναι καταφανής, τόνισε «η προσπάθεια κρατικής παρέμβασης στο όλο αθλητικό διοικητικό σύστημα της χώρας και η αγωνία σας για τη δημιουργία συνθηκών κομματικού ελέγχου στο αθλητικό οικοδόμημα».

Η κα Σακοράφα αντιτάχθηκε στα όρια ηλικιών και θητειών στη διοίκηση των ομοσπονδιών, λέγοντας πως «βοά το σύμπαν ότι δεν νοείται η δια του νόμου θεσμοθέτηση ορίων ηλικίας σε αιρετά και άμισθα μέλη αθλητικών οργάνων, καθώς αυτό αντίκειται ευθέως στο διεθνές αθλητικό κανονιστικό πλαίσιο, αλλά αντιβαίνει και στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας». Σχετικά με το μητρώο των ερασιτεχνικών σωματείων, η κα Σακοράφα είπε πως «καθιερώνεται μία αχρείαστη γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς η γενική γραμματεία Αθλητισμού έχει όλα τα σχετικά στοιχεία» ενώ καταλόγισε στον υφυπουργό ότι προχώρησε «ακόμα και σε εργαλειοποίηση των ολυμπιονικών, θέλοντας να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει ένα κλίμα διχασμού στον ελληνικό αθλητισμό, μόνο και μόνο γιατί θεωρεί ότι αυτό τον συμφέρει σήμερα».  

Η Σοφία Σακοράφα αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο «περιέχει και διατάξεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα πραγματικά ζητήματα, τις οποίες και θα υπερψηφίσουμε». Δήλωσε όμως, πως το συνολικό πνεύμα της νομοθέτησης είναι λάθος και το απορρίπτουμε».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις