Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ


 Έμμεση απάντηση στον καγκελάριο της Αυστρίας που ζήτησε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό έδωσε, μέσω συνέντευξής του στην Die Welt, o επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενότητα στο θέμα της κατανομής των προσφύγων αλλά και να υπάρξει μια γρήγορη λύση.

«Δεν μπορεί μια χώρα ή λίγες χώρες να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική κρίση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2018» πρόσθεσε ο υπεύθυνος για τη  μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς στη γερμανική «Bild», με τον Αυστριακό καγκελάριο να χαρακτηρίζει «λάθος δρόμο» τη συμφωνία για την κατανομή προσφύγων στα κράτη- μέλη στη βάση σταθερών ποσοστώσεων.

«Με το να υποχρεώνεις κράτη να δέχονται πρόσφυγες δεν πας την Ευρώπη μπροστά. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο θα διχάσουμε ακόμη περισσότερο την Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους αν και πόσους ανθρώπους θα δέχονται», σημείωνε ο Κουρτς.

Εκτιμούσε, δε, ότι η συζήτηση για τις ποσοστώσεις δεν έχει νόημα επειδή οι πρόσφυγες που σκοπεύουν να έρθουν στην Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε στη Βουλγαρία ή την Ουγγαρία, αλλά στη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία και κατέληγε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε άλλο να δεχόμαστε τον καθένα που με τη βοήθεια ενός διακινητή εισέρχεται παράνομα στην Ε.Ε.».

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο για το προσφυγικό, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει μετά το πέρας της συνόδου: «Οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Χρειαζόμαστε πολλή δουλειά. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε διαμορφώσει κοινές θέσεις»...

Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, η συζήτηση στη σύνοδο κινήθηκε στις «γνωστές γραμμές»: οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης επέμεναν ότι η ανακατανομή δεν λειτουργεί, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Από την άλλη, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης ασκούν πιέσεις (διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής για τις ανατολικές χώρες, συνέχιση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων), ενώ ήδη Γερμανοί και Ολλανδοί ψιθυρίζουν για λήψη απόφασης με πλειοψηφία.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις