Χρηστικά

Αυξήσεις σοκ μέχρι 19,5% στις χρεώσεις της ΔΕΗ!


Κατά την κυβέρνηση, τα νέα τιμολόγια που επιβαρύνουν με 500 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις "αυξάνονται, αλλά είναι σαν να μην αυξάνονται"!

Μέχρι και 19,5% φτάνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αυξάνεται και ο ΦΠΑ από το 6% στο 13%, επιβαρύνοντας σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» δηλώνει, πως οι επιβαρύνσεις αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), αλλά διαψεύδεται από το τελικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, οι οποίες αυξάνουν την επιβάρυνση στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ(!) ετησίως.

Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ποσό, θα προέλθει από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και από τις επιχειρήσεις και εν μέρει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, από 16,4% μέχρι 19,5%, αντισταθμίζονται από την αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια. Πώς συμβαίνει η «αντιστάθμιση» από δύο ταυτόχρονες επιβαρύνσεις, δεν εξηγείται με καμιά οικονομική θεωρία.

Οι επιβαρύνσεις

deh

Αναλυτικότερα οι επιβαρύνσεις που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα προέλθουν από:

  • Την αύξηση του ΦΠΑ από το 6% στο 13%. Ο ΦΠΑ είχε μειωθεί από τις 20 Μαΐου, με τον ν. 4611/2019 που είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, και τώρα καταργείται, με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια να επιστρέψει στο 13%, μετά από ένα «διάλειμμα» τριών μηνών. Σημειώνεται ότι το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 6% είχε υπολογιστεί σε 210 εκατ. ευρώ, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που σημαίνει ότι αντίστοιχη, θα είναι και η επιβάρυνση που θα υποστούν τώρα τα νοικοκυριά, με την κατάργηση της μείωσης.
  • Την αύξηση του τιμολογίου για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες από 0,0946 ευρώ σε 0,11058 ευρώ ή κατά ποσοστό 16,9%.
  • Την αύξηση του τιμολογίου για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών, από 0,10252 ευρώ σε 0,11936 ευρώ ή κατά 16,4%.
  • Την αύξηση του τιμολογίου για το νυχτερινό ρεύμα από 0,0661 ευρώ σε 0,07897 ευρώ ή κατά 19,5%!
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Η συγκεκριμένη έκπτωση είχε οριστεί στο 15% αρχικά, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Κατόπιν, (από τον Απρίλιο του 2019) μειώθηκε στο 10% και τώρα μειώνεται περαιτέρω στο 5%.
  • Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕH. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕH για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Η ΔΕH θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.
  • Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕH θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔEH θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.
  • Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕH περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ»), που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕH να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔEH στη λιανική, που είχε τεθεί στο 50%.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα