Χρηστικά

Κατώτατος μισθός: Μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους


Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τους εργοδοτικούς φορείς τους και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αναφορικά με το μέγεθος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, εντός του 2022. Ενώ η ΓΣΣΕ υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι τώρα, ήτοι αύξηση της τάξεως περίπου 13%, οι εργοδοτικοί φορείς κρατούν αισθητά πιο χαμηλά τον πήχη. 

Η πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων τάσσεται υπέρ μιας αύξησης που δεν θα ξεπερνά το 4%, ενώ οι γενναιόδωρες προσεγγίσεις που κλείνουν κάπως τη ψαλίδα σε σχέση με την πρόταση της ΓΣΕΕ, έχουν ως ταβάνι το 5%. Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από τη διαβούλευση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων αλλά και από τις γραπτές προτάσεις τους, δεν υφίσταται πεδίο σύγκλησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να βρει τη «χρυσή τομή», κάτι που προφανώς δεν είναι εύκολο, με δεδομένη, μάλιστα, την πρωθυπουργική δέσμευση ότι το ποσοστό της δεύτερης αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2%.

Στις εισηγήσεις τους ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)  και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνουν αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος εισηγείται αύξηση 3% έως 5%, ενώ ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ δεν προσδιόρισαν το ποσοστό αύξησης, σημειώνοντας, ωστόσο, την ανάγκη για κάλυψη του πληθωρισμού και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι  προσέγγιση της ΓΣΕΕ, που προτείνει άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 761 ευρώ, καθώς και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει τα εξής για τον κατώτατο μισθό και την απασχόληση

  1. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  2. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
  3. Στη συνέχεια αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.
  4. Άμεση λήψη θεσμικών μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
  5. Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
  6. Στόχευση και εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα παράνομων πρακτικών, μη συμμόρφωσης των εργοδοτών και εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα