ΕΥΖην

Αυχενικό: Τι να προσέχουμε- tips για την καθημερινότητα 


Αυχενικό σύνδρομο, με λίγα λόγια, είναι ο πόνος που εντοπίζεται αρχικά στον αυχένα, μεταφέρεται προς τον ένα ή και τους δύο ώμους, στον βραχίονα ή και στο χέρι μέχρι τα δάκτυλα. Το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει το 10% του πληθυσμού κάθε χρόνο, με πλειονότητα τις γυναίκες. Πρακτικά βέβαια, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει αισθανθεί πόνο στον αυχένα του τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team παρουσιάζει τρόπους που βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του αυχενικού:

Σε τι οφείλεται ο πόνος στο αυχενικό σύνδρομο;

Ο αυχένας υπόκειται καθημερινά σε ένα συνδυασμό πολλών κινήσεων, με αποτέλεσμα τη φθορά (εκφύλιση) μεσοσπονδυλίων δίσκων και αρθρώσεων Η καταπόνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του αυχένα, ακόμα και σε ηλικίες μικρότερες των 30 ετών. Συνήθης αιτία πόνου είναι η χρόνια καταπόνηση των µυών και συνδέσµων. Καταπόνηση γίνεται από κακή στάση του σώµατος στην ξεκούραση, την οδήγηση ή την εργασία. Ο πόνος στον αυχένα µπορεί να εµφανιστεί αιφνίδια, µετά από µία απότοµη κίνηση. Μπορεί, όμως και να εγκατασταθεί σιγά-σιγά και να παραµείνει για εβδοµάδες ή µήνες.

Κινήσεις πρόληψης 

  1. Γυμναστείτε γιατί βοηθάει στην μυϊκή αδυναμία! Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας καθηλώνει για πολλές ώρες μπροστά σε ένα γραφείο, έναν υπολογιστή, ή σε ένα τιμόνι αυτοκινήτου, κυνηγώντας με στρες το χρόνο που τρέχει.
  2. Καθημερινή άσκηση με γρήγορο περπάτημα 30-40 λεπτών, ή 45-60 λεπτών 3-4 φορές την εβδομάδα, συνήθως βοηθάει το σώμα μας να γυμνάσει επαρκώς τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική μας στήλη, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες πόνου στον αυχένα και τη μέση.
  3. Αν οδηγείτε για πολλές ώρες ή εργάζεστε µπροστά από έναν υπολογιστή, κάνετε συχνά διαλείµµατα κάθε ώρα για να χαλαρώσετε.
  4. Προσαρµόστε την καρέκλα στο γραφείο σας και την οθόνη του υπολογιστή σας, έτσι ώστε ο αυχένας και γενικά η σπονδυλική στήλη να είναι σε ουδέτερη θέση. Τοποθετήστε την οθόνη στο ύψος των µατιών, ώστε να µη σκύβετε ή στρίβετε το κεφάλι σας για πολλές ώρες κάθε µέρα. Η έκταση του αυχένα (όταν γυρίζει το κεφάλι µας “προς τα πάνω”) είναι συνήθως η στάση που ενοχλεί.
  5. Αποφύγετε την έκθεση σε ψυχρά ρεύματα.Το χειμώνα φορέστε το κασκόλ σας και το καλοκαίρι προσέξτε πολύ τη χρήση κλιματιστικών, ιδιαίτερα τις ώρες που κοιμάστε ή όταν εργάζεστε.
  6. Χρησιμοποιείστε συσκευές “hands-free” ή “Bluetooth” και αποφύγετε να στερεώνετε το τηλέφωνο ανάµεσα στο αυτί και τον ώµο σας όταν µιλάτε.
  7. Αποφύγετε να κοιµάστε µπρούµυτα. ∆ιαλέξτε το σωστό µαξιλάρι για τον ύπνο σας.Μην χρησιµοποιείτε πάνω από ένα µαξιλάρι, καθώς δεν βοηθάει στο αυχενικό συνδρομο.

Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό ασθενών οι υποτροπές εμφανίζονται ίσως και 2 φορές μέσα στο ίδιο έτος. Παρά την αρχική αντιμετώπιση και τη μερική ύφεση του πόνου, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα στον αυχένα μπορεί να παραμείνουν ακόμα και 3-4 μήνες, κυρίως με τη μορφή ενοχλήσεων και ευαισθησίας, αλλά όχι πόνου.

auxeniko

Τι να κάνετε αν σας πιάσει πόνος στον αυχένα

  • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε, ξαπλώνοντας για λίγο. Οι µύες του αυχένα κουράζονται µε τη στήριξη του κεφαλιού όλη τη µέρα. 
  • Κάνετε αργές κινήσεις (stretching) του αυχένα σε όσες διευθύνσεις σας επιτρέπει ο πόνος π.χ. στρέψτε το κεφάλι δεξιά και µετά αριστερά, πάνω και µετά κάτω κ.ο.κ..
  • Χρησιµοποιείστε τοπικές κρέµες που περιέχουν παυσίπονα, µενθόλη, καµφορά κ.λπ.
  • Ζητήστε από κάποιον να σας κάνει ένα απαλό τοπικό µασάζ.
  • Xρησιµοποιείστε απλά αναλγητικά, όπως ασπιρίνη.
  • Εφαρμόστε ένα μαλακό αυχενικό κολλάρο, που θα περιορίσει τις επώδυνες κινήσεις και θα στηρίξει το κεφάλι. 

Δυστυχώς, η αναπνοή του στρεσαρισμένου σύγχρονου ανθρώπου είναι «κοντή» (μικρή και γρήγορη) με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι αναπνευστικοί μύες του αυχένα. 

Ιδού και κάποιες ακόμα συμβουλές για την καθημερινότητα

  • Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη και δεν κρεμάμε βαριές τσάντες στον ώμο. Ακόμη, για τα ψώνια μας χρησιμοποιούμε καροτσάκι με ρόδες. 
  • Περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και όχι καμπουριαστά. 
  • Εάν φοράμε διπλοεστιακά γυαλιά (μισά-μισά), πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα και επιδεινώνουν την κατάσταση. Γι’ αυτό, πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτική λύση. 
  • Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο μας πρέπει να είναι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκ.,ώστε να μην τεντωνόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. 
  • Όταν στεκόμαστε όρθιοι για αρκετή ώρα, φροντίζουμε το αφτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατό μας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.
  • Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις ψυχικές εντάσεις, γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και φυσικά τον πόνο.

Το αυχενικό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής σου. Τα παραπάνω tips βοηθούν στην αντιμετώπισή του. 
 

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης 
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις