Διεθνή

Brexit: Για αυξήσεις τιμών και άδεια ράφια προειδοποιεί ο κλάδος λιανικής


Για σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές λιανικής και «άδεια ράφια» στη Βρετανία λόγω του Brexit προειδοποίησε η βρετανική λιανεμπορική κοινοπραξία Katie Martin, καλώντας την κυβέρνηση να βάλει τα νοικοκυριά της χωράς στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2016, με μικρή άνοδο από τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αποπληθωρισμού των υπολοίπων αγαθών έφτασε το 1,3%, ο πιο ήπιος ρυθμός από τον Απρίλιο του 2013.

“Η πραγματικότητα είναι ότι η προστασία με αντισταθμιστικές πολιτικές φτάνει στο τέλος της, οι λιανέμποροι λοιπών αγαθών ξεμένουν από επιλογές σχετικά με την προστασία των καταναλωτών από συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών των εισαγόμενων προϊόντων από το δημοψήφισμα για την Ευρώπη, τον Ιούνιο του 2016. Περιμένουμε οι τιμές των μη-τροφίμων αγαθών να συνεχίσουν αυτή την πληθωριστική τάση χρόνο με τον χρόνο.  Ενώ η δυναμική των μεμονωμένων στοιχείων του δείκτη διαφέρει από μήνα σε μήνα, γεγονός είναι ότι οι τιμές συνολικά δέχονται ανοδική πίεση.

Αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερο περιορισμό στα ήδη αδειανά οικογενειακά πορτοφόλια. Επομένως είναι επιτακτικό η Κυβέρνηση να βάλει πάνω από όλα στην πολίτικη της ατζέντα τα οικονομικά των νοικοκυριών, καθώς εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου, επιπλέον δασμοί και διοικητικά κόστη θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών, πάνω στις αυξήσεις που ήδη καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές.”

Το παρακάτω σχόλιο ήρθε μέρες αφότου η κοινοπραξία λιανεμπορίου προειδοποίησε για τους έλεγχους στα σύνορα, μετά το Brexit, που μπορεί να οδηγήσουν σε “κενά ράφια”. Στην αναφορά έλεγε:

“Η επιλογή και διαθεσιμότητα προσιτών και ποιοτικών προϊόντων για τους καταναλωτές τίθεται σε κίνδυνο, χωρίς περαιτέρω συμφωνίες και επενδύσεις που να συμπληρώνουν μία τελωνειακή συμφωνία. Οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν παράγοντα κλειδί για την παράδοση των αγαθών, τα οποία αγοράζουν κάθε μέρα οι Βρετανοί. Η πλειονότητα αυτών των αγαθών είναι είδη που πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα -και κυρίως τα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα σύστημα ελέγχων μετά το Brexit, το οποίο να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα θα εισάγονται χωρίς καθυστερήσεις, παρεμβολές ή πρόσθετο κόστος, το οποίο θα επηρεάσει την διαθεσιμότητα στα ράφια, θα αυξήσει τα έξοδα και θα ανεβάσει προς τα πάνω τις τιμές”.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις