Χρηστικά

Σίριαλ με α΄κατοικία, δεν επετεύχθη συμφωνία στο EWG


Μακραίνει η συζήτηση, νέα «αγκάθια» - Θα καθυστερήσει και η εκταμίευση

Σε σίριαλ με σασπένς εξελίσσεται η συζήτηση με τους Θεσμούς για το περιεχόμενο του νέου νόμου Κατσέλη, που η οριστικοποίησή του αποτελεί προαπαιτούμενο  για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων ελάφρυνσης χρέους.

Ακαρπη απέβη η πολύωρη συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα δύο θέματα. «Σημειώθηκε πρόοδος, έγιναν βήματα σύγκλισης, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία», έλεγαν αξιωματούχοι της Κομισιόν, μετά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς, η νέα αναβολή κατάθεσης της τροπολογίας για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξούν ακόμη, εκτιμώντας ότι  το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί γρήγορα, ενδεχομένως πριν από το Eurogroup  της 5ης Απριλίου. Παράγοντες  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Σε συζητήσεις με δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ εξέφραζαν φόβους ότι θα υπάρξει καθυστέρηση  ίσως μέχρι τις αρχές Μαϊου, που είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Οι ενστάσεις και τα επίμαχα σημεία

Το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης, προσαρμόζοντας την τακτική του με βάση τις διαπιστώσεις από τη συνεδρίαση του EWG,  όσον αφορά τις «διαθέσεις» των εταίρων-δανειστών και τη διαλλακτικότητα που μπορεί να δείξουν.

Στο EWG  διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενστάσεις για τα επιμέρους διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου προστασίας που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Υιοθετώντας απόψεις των τεχνοκρατών των Θεσμών, εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά σχετίζεται άμεσα με τους ισολογισμούς των τραπεζών και γι αυτό πρέπει να διασφαλισθεί ότι οποιαδήποτε ρύθμιση αποφασισθεί δεν θα επιφέρει δυσβάστακτη επιβάρυνση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr,  οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν ότι η προστασία πρώτης κατοικίας που έχει υποθηκευθεί ή προσημειωθεί έναντι επιχειρηματικού δανείου, πρέπει να ισχύει μόνον έναντι των τραπεζών και όχι των λοιπών πιστωτών. Όπως υποστηρίζουν, αυτό θα προκαλούσε ντόμινο αθετήσεων πληρωμής υποχρεώσεων μεταξύ επιχειρήσεων, κλονίζοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και δημιουργώντας κλίμα δυσπιστίας στην αγορά.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως  από τους Θεσμούς  είναι η δικαστική εμπλοκή: Θέλουν  η ένταξη στο καθεστώς προστασίας να γίνεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στα δικαστήρια.

Παραμένουν βέβαια οι διαφορές όσον αφορά  τους βασικούς όρους ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας – ανώτατο  ποσό οφειλής, αξία προστατευόμενης κατοικίας, συνολική αξία ακινήτων του οφειλέτη, ανώτατο ποσό καταθέσεών του κλπ.

Διαβάστε επίσης