Πολιτική

Δεν χρειάζεται να στείλουν πιστοποίηση στον ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια που έχουν


Έπειτα από τις διευκρινιστικές επικοινωνίες μεταξύ των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) και του Προέδρου τους ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, δεν χρειάζεται όσοι φορείς δεν  έχουν πιστοποίηση να προβούν στην απόκτηση της για να την καταθέσουν καθώς, η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ  με την οποία ζητήθηκε από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  να αποστείλουν όσοι έχουν πιστοποιήσεις, έγινε μόνο για την καταγραφή στατιστικών στοιχείων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.

Στην επικοινωνία της Ομοσπονδίας με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η ΠΟΣΚΕ διευκρίνισε ότι  είναι υπέρ της οποιασδήποτε πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  πλην όμως, αυτό δεν πρέπει να γίνετε με την οικονομική επιβάρυνση των ιατρών και εργαστηρίων τα οποία σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. 

Να θυμίσουμε ότι, σε προτάσεις που έχει κάνει η ΠΟΣΚΕ  στην υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης των νέων συμβάσεων προτείνει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που δίνουν την άδεια λειτουργίας  και σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνουν αυτούς τους ελέγχους για την καλή λειτουργία των Ιατρείων-Εργαστηρίων  και Πολυιατρείων  είναι ικανοί για την περαιτέρω πιστοποίηση των συγκεκριμένων φορέων  και ο συγκεκριμένος έλεγχος μπορεί να έχει και την  μορφή της πιστοποίησης . Σε κάθε περίπτωση εφόσον η Πολιτεία επιθυμεί την πιστοποίηση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτό δεν πρέπει να γίνει με οικονομική επιβάρυνση των φορέων ΠΦΥ αλλά μέσω των οργάνων της Πολιτείας. Και αυτό για να μην συμβεί ξανά το φαινόμενο που συνέβη με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες  όπου το Κράτος αδυνατούσε να κάνει τους ελέγχους  και επιβάρυνε οικονομικά τους Ιατρούς  με το να πληρώσουν για να ελεχθούν κάτι που ήταν υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΟΣΚΕ αναφέρθηκε και στις συνεντεύξεις επιχειρηματιών της Υγείας, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταίες μέρες,  οι οποίοι αναφέρουν ότι πρέπει να γίνονται οι πιστοποιήσεις διότι οι οποιοδήποτε έλεγχοι γίνονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους δεν είναι ικανοί να δώσουν αυτή την πιστοποίηση  και διότι δεν είναι δυνατόν τα εργαστήρια να λειτουργούν με όχι καλά κριτήρια, λέγοντας ότι όλο αυτό γίνετε εκ του πονηρού. Είναι αυτονόητο, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΚΕ,  τα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της Υγείας να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν ποσά από 1.000-15.000 ευρώ για να πάρουν την οποιαδήποτε πιστοποίηση χρειάζονται από ιδιωτικές εταιρείες γι αυτό και πιέζουν να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο καθεστώς και σε όλους τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διότι με τον τρόπο αυτό θα εξαναγκάσουν  τα μικρά εργαστήρια - Πολυιατρεία και ιατρούς να μην μπορέσουν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους  και να κλείσουν, πράγμα που θα σημαίνει αύξηση του κύκλου εργασιών τους.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις