Χρηστικά

Δεύτερη σύνταξη σε δημάρχους και νομάρχες!


Tην ώρα που δεν χορηγούνται διπλές συντάξεις, ούτε στις χήρες το υπουργείο Εργασίας κάνει ένα ανέλπιστο και προεκλογικό δώρο σε πρώην και νυν τοπικούς τους τοπικούς «άρχοντες»

Ανέλπιστο και προεκλογικό δώρο σε δημάρχους, νομάρχες και πρώην κοινοτάρχες έκανε το υπουργείο Εργασίας, χαρίζοντάς τους διπλή σύνταξη.

Η σχετική εγκύκλιος, που δημοσιεύτηκε τη Μ. Εβδομάδα, καλύπτει τόσο εν ενεργεία τοπικούς «άρχοντες», καθώς και όσους είχαν εκλεγεί στο παρελθόν.

Στην εγκύκλιο κατ΄ αρχάς διευκρινίζεται ότι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των αιρετών διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ανάλογα με το χρονικό σημείο πρώτης εκλογής ή διορισμού στο αξίωμα. Συγκεκριμένα, οι αιρετοί διακρίνονται:

  1. Σε όσους εξελέγησαν / διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 01.01.2013. Η κατηγορία αυτή διατηρεί κατά τη θητεία αιρετού το προγενέστερο της εκλογής/διορισμού ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό καθεστώς. Τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται ως αιρετοί στους φορείς, στους οποίους υπάγονταν λόγω απασχόλησης, και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενος φορέας, υπάγονται στο πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Επομένως, ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ισχύουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του πρώην φορέα ασφάλισής τους, στον οποίο υπάγονται κατά την στιγμή της αίτησης συνταξιοδότησης.
  2. Σε όσους εξελέγησαν / διορίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι την 31.12.2012. Η κατηγορία αυτή υπάγεται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους καθορίζονται από το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ανά κατηγορία βουλευτή ή αιρετού (δήμαρχοι, πρόεδροι κοινότητας κ.λπ.) κατά την πρώτη εκλογή / τον πρώτο διορισμό τους στο αξίωμα. Επομένως, ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση το χρόνο θητείας ισχύουν οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου, ενώ για κάθε άλλη απασχόληση ή ιδιότητά ισχύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του οικείου φορέα.

Ως προς την εφαρμογή του ν. 4387/2016 σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 94 του ν. 4387/2016, αιτήσεις συνταξιοδότησης προσώπων, οι οποίες υποβάλλονται μετά τις 13.05.2016 ή βάσει των οποίων η έναρξη καταβολής της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος αυτού, κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

Επιπροσθέτως, το άρθρο 6 του ν. 4387/2016 ορίζει ότι «Οι συντάξεις όσων από τα πρόσωπα της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 4 αποχωρούν από την Υπηρεσία τους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού» εφόσον «δεν πληρούν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους».

Πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά κατά τα ανωτέρω, λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις οδηγίες που δίδονται με την παρούσα εγκύκλιο, σε συνδυασμό με τις σχετικές εγκυκλίους περί διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, υπολογισμού εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης ή και προσωπικής διαφοράς, καθώς και το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4387/2016.

Νέα ερμηνεία του καθεστώτος

Όπως αποκάλυψε το ΕΝΔΙΣΥ, με την εγκύκλιο επιχειρείται νέα ερμηνεία του συνταξιοδοτικού καθεστώτος και αναφέρει σχετικά πως: «συνταξιοδοτικές πράξεις, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 12.5.2016, από την καταβολή των οποίων είχε παραιτηθεί ο ασφαλισμένος λόγω της απαγόρευσης καταβολής δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο Ταμείο». Εφεξής, αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις,  «μπορούν να ενεργοποιούνται πλέον εντός του e-ΕΦΚΑ κατόπιν αιτήσεως».

Με τη διαδικασία αυτή, παρέχεται δικαίωμα «επανεξέτασης» των αιτημάτων και, άρα, όσοι αιρετοί είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα χορήγησης διπλής σύνταξης κατά το παρελθόν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, εφεξής θα μπορούν να ζητήσουν να επανεξεταστεί η υπόθεσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή δύο συντάξεων στους δημάρχους, κοινοτάρχες και νομάρχες, από τη εργασία που έκαναν και μία για τη θητεία τους στο αξίωμα του τοπικού άρχοντα.

Προεκλογικό «δώρο»

Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), επικρίνει σφοδρότατα τη σχετική εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου.

«Η Πολιτεία δεν χορηγεί διπλές συντάξεις, ούτε στις χήρες» αναφέρει και προσθέτει « Όμως ο κ. Τσακλόγλου για να ευνοήσει μια συγκεκριμένη κατηγορία αιρετών, επιλέγει να τους χορηγήσει διπλή σύνταξη, παρανομώντας και καταστρατηγώντας σχετική διάταξη νόμου».

Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι είναι πάνω από 1.200 οι αιρετοί δήμαρχοι και νομάρχες,  που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση αυτής της ευνοϊκής εγκυκλίου. Με τις εκλογές να έρχονται, το ψηφοθηρικό του πράγματος, «βγάζει μάτι»…

«Προφανώς ο κ. Τσακλόγλου δεν λειτουργεί κατά μόνας. Περιμένουμε από τον πολιτικό του προϊστάμενο να πάρει θέσει επί του θέματος. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν είναι εκείνος άλλωστε, που κόπτεται για την ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ; Δεν είναι εκείνος που θεσμοθέτησε «ένα τσουβάλι» πειθαρχικά συμβούλια, που θα ελέγχουν τους εργαζόμενους του Φορέα; Τώρα, τι ακριβώς ζητάει ο υφιστάμενός του; Να υπογράφουν οι εργαζόμενοι διπλές συντάξεις σε δημάρχους και νομάρχες, αγνοώντας διατάξεις νόμου; Τέτοια αλαζονεία», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα