Άμυνα & Διπλωματία

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να απορριφθεί


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" αναφερόμενος στα "τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκική κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδα με βάση τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της που αποτυπώνονται στη συμφωνία με τη λεγομένη κυβέρνηση της Λιβύης", υπογραμμίζει ότι "το δίλημμα "συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή" που τίθεται στον λαό μας από την κυβέρνηση - και όχι μόνο - πρέπει να απορριφθεί".

Επισημαίνει ότι "αυτό το δίλημμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη". Αναφέρεται στους οξύτατους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων και τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή, για τον έλεγχο, την εξόρυξη και τη μεταφορά υδρογονανθράκων. "Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς συμμετέχει η αστική τάξη της Ελλάδας, της Τουρκίας, και φυσικά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία που θέλουν να περιορίσουν την ρώσικη και κινέζικη "επιρροή" στην περιοχή. Αυτές οι αντιθέσεις οδηγούν στο ξέσπασμα νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ανησυχούμε όταν ακούμε "πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό στόχο να παραμείνει η Τουρκία "δεμένη" με το ΝΑΤΟ" προκείμενου να κόψει η Τουρκία τις παρτίδες με την Ρωσία. Αυτό το παζάρι εγκυμονεί μόνο κινδύνους για τον λαό" προσθέτει.

Αναφέρεται στον "επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιέργησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι η χώρα εξασφαλίζεται αν είναι "το καλό παιδί" του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ" και υπογραμμίζει ότι "αυτός ο μύθος χρεοκοπεί". "Ασφαλώς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα ήταν έξω από το ΝΑΤΟ και τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Θα είχε την δυνατότητα να συνάπτει σχέσεις συνεργασίας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες, με τους λαούς και τα κινήματά τους, με κυβερνήσεις-εξουσίες που κριτήριο τους θα έχουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών τους. Μόνο έτσι οι υδρογονάνθρακες αντί για κατάρα θα ήταν ευλογία για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής" τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη και καταδικαστέα την αστυνομική καταστολή, τονίζοντας ότι η κρατική βία και καταστολή "είναι το alter ego της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου", προϋπόθεση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. "Καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό είναι να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων" προσθέτει.

Επισημαίνει επίσης "όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θυμήθηκε την αντιδεξιά ρητορική για να εκμεταλλευτεί την οργή που προκαλεί η αστυνομική βία, η προσπάθεια του να αποκόψει τον αυταρχισμό από την πολιτική που τον επιβάλει, πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε αξιοποιώντας και την κρατική καταστολή, δεν πείθει κανέναν".

Ερωτηθείς αν είναι ισοπεδωτική προσέγγιση εκ μέρους του ΚΚΕ το να υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί ουσιαστικά τις ίδιες πολιτικές με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε "δεν έχουμε πει ποτέ ότι οι πολιτικές τους ταυτίζονται. Στρατηγικά συμπλέουν." Όπως εξήγησε, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής "αυτό άλλωστε είναι και το οξυγόνο για να διατηρείται ο νέος διπολισμός, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ."