ΕΥΖην

"Dior: From Paris to the World" - Το κοινό στην πασαρέλα, οι δημιουργίες θεατές


Μετά το ντεμπούτο της στο Denver Art Museum τον Δεκέμβριο του 2018, η έκθεση «Dior: From Paris to the World» μετακομίζει στο Dallas Museum of Art. Η έκθεση σχεδιάστηκε για μια ακόμη φορά από το στούντιο OMA και 30 καινούργιες δημιουργίες θα επιδειχθούν για πρώτη φορά, φέρνοντας το κοινό στην πασαρέλα, με τα μοντέλα θεατές.
   
Στην έκθεση ιχνηλατείται η ιστορία του γαλλικού οίκου μόδας, καθώς και οι επιρροές και εμπνεύσεις του, μέσω μια επιλογής σχεδόν 200 δημιουργιών υψηλής ραπτικής και αξεσουάρ, φωτογραφιών, αρχικών σχεδίων, βίντεο επιδείξεων και άλλου αρχειακού υλικού.

Φιλοξενείται στον θόλο και τις αίθουσες που τον περιτριγυρίζουν στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλας που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Έντουαρντ Λάραμπι Μπαρνς.
   
Το OMA μεταμόρφωσε τον χώρο σε μια απέραντη «πασαρέλα». Το σκηνικό εμπνέεται από το show του Christian Dior το φθινόπωρο του 1999, στο Versailles l'Orangerie, όπου η επίδειξη έγινε κάτω από θολωτή οροφή.

Dior: From Paris to the World

Εντούτοις, στο Ντάλας είναι οι επισκέπτες αυτοί που «βαδίζουν στην πασαρέλα» ενώ τα μανεκέν έχουν τον ρόλο του θεατή.
   
«Το σχέδιό μας για τον κεντρικό χώρο λειτουργεί ως νέος δρόμος μέσα στην περιοχή των τεχνών και είναι, ταυτόχρονα, πείραμα για τους τρόπους με τους οποίους γίνεται αντιληπτή η μόδα» εξήγησε ο επικεφαλής του νεοϋορκέζικου γραφείου του OMA, Σοχέι Σιγκεμάτσου.

«Αναποδογυρίζοντας το αφήγημα της σχέσης θεατή-θεάματος, εγκαινιάζει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ αρχιτεκτονικής, μόδας και του θεατή» πρόσθεσε.
   
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή και ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης