Χρηστικά

Διπλές εισφορές για χαμηλόμισθους με μπλοκάκι


Για να απαλλαγεί ένας μισθωτός από τις εισφορές για το μπλοκάκι, θα πρέπει ο ελάχιστος μισθός του να είναι τουλάχιστον 930 ευρώ

Διπλές εισφορές θα πληρώνουν οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, εφόσον είναι χαμηλόμισθοι, όπως προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο στις επόμενες μέρες, πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι οι μισθωτοί, που έχουν παράλληλη απασχόληση και με μπλοκάκι, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά και στον ΕΦΚΑ εάν το εισόδημά τους, από μισθωτές υπηρεσίες είναι κάτω από 930 ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μισθωτοί με μπλοκάκι, θα εξαιρούνται από την πληρωμή εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τα έσοδα από το «μπλοκάκι», εφόσον από τη μισθωτή εργασία λαμβάνουν μικτό μισθό ύψους, τουλάχιστον, 930 ευρώ και άρα οι εισφορές που πληρώνουν (ως μισθωτοί) είναι 252 ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ύψος που θα προβλέπει η δεύτερη ασφαλιστική κλάση που καθιερώνει το νέο νομοσχέδιο.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως οι μισθωτοί, που έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι, θα απαλλάσσονταν από τις εισφορές από το παράλληλο ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον ελάμβαναν μικτές αποδοχές 780 ευρώ και άνω, επί των οποίων αντιστοιχούσαν εισφορές ύψους 210 ευρώ, δηλαδή τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση.

Με το τελικό σχέδιο το όριο του εισοδήματος και των εισφορών ανεβαίνει και προβλέπει, ότι για να απαλλαγεί ένας μισθωτός από τις εισφορές για το μπλοκάκι, θα πρέπει οι ελάχιστες εισφορές πληρώνει ως μισθωτός να είναι τουλάχιστον 252 ευρώ.

Εφόσον η εισφορά ως μισθωτός είναι μικρότερη, τότε θα πληρώνει τη διαφορά από τα 252 ευρώ, με τα έσοδα από το μπλοκάκι.
Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 190 ευρώ  τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 62 ευρώ, για να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ.

Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει επιπλέον είναι 102 ευρώ κ.ο.κ.

Με τον τρόπο αυτόν εμπίπτουν στην τσιμπίδα του ΕΦΚΑ, οι χαμηλόμισθοι που, ως μισθωτοί, λαμβάνουν μισθό μέχρι 930 ευρώ, που είναι η πλειοψηφία. Επίσης, η διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει:

  • Αν η απασχόληση με μπλοκάκι είναι στον ίδιο εργοδότη, στον οποίο απασχολείται ως μισθωτός, δεν θα ισχύει η απαλλαγή και θα πληρώνει εισφορές και για τα εισοδήματα από το μπλοκάκι.
  • Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται».
  • Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα