Διεθνή

Διπλωματική κόντρα Αλβανίας και Ιράν


Στην φιλοαμερικανική ρητορική της επιμένει η κυβέρνηση της Αλβανίας, στρεφόμενη για άλλη μία φορά κατά της ιρανικής πρεσβείας στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέλασε τους διπλωμάτες Mohammad Ali Arz Peimanemati Seied και Ahmad Husein Alan, καθώς “οι πρέσβεις είναι ανεπιθύμητοι λόγω της ασυμβατότητας των δραστηριοτήτων τους με τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».

Οι δύο διπλωμάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. 

Η Αλβανία έχει ανοίξει εδώ και καιρό μέτωπο με το Ιράν, αφού τον Δεκέμβριο του 2018 απέλασε άλλους δύο Ιρανούς διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ είχαν χαιρετήσει την ενέργεια αυτή.

Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζόν Μπόλτον, είπε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το αλβανικό μέσο Top Channel, οι διπλωμάτες φαίνεται να είχαν σχέσεις με τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος εκτελέστηκε από τις ΗΠΑ, έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα Τίρανα αναγνώρισαν πριν από λίγο καιρό την αμερικάνικη ρητορική κατά της Τεχεράνης.

"Η Αλβανία δεν μπορεί παρά να στηρίξει έντονα την Ντόναλντ Τραμπ προς έναν κακόβουλο ακτιβιστή του καθεστώτος της Τεχεράνης! Έχουμε σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ όπως ελπίζουμε πως θα κάνουν όλοι", είχε γράψει σε tweet του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί.

Πρόσφατα, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης  του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι "υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας", προσθέτοντας πως "στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, μερικοί από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μέλη της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ (Μοτζαχεντίν-ε Χαλκ) που στεγάζονται στα Τίρανα, μετείχαν σε αυτές με στόχο τις δολιοφθορές, τις δολοφονίες και την ανατροπή της κυβέρνησης και της συνταγματικότητας".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, απάντησε ότι «η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία», ενώ τόνισε πως η χώρα του είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, όπως σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισήμανε ότι η φιλοξενία των 3.000 μουτζαχεντίν στα Τίρανα έχει ένα ρίσκο και πρόσθεσε πως η κάθε επίθεση κατά της Αλβανίας αποτελεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους Αλβανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στον καταυλισμό όπου στεγάζονται οι μουτζαχεντίν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Ιράν