Χρηστικά

Έκτακτη φοροελάφρυνση - «δώρο» Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις


Το  σημαντικό υπερπλεόνασμα (τριπλάσιο από τον στόχο), όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση να προβεί σε διανομή «μερίσματος» προς το τέλος του 2019 με αποδέκτες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μέρισμα» θα αφορά την εφάπαξ ελάφρυνσή τους από την φορολογία εισοδήματος. Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις εκτιμάται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στα 138 εκατ. αλλά εφόσον τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι καλύτερα του προβλεπόμενου, μπορεί να διαμορφωθεί σε ψηλότερα επίπεδα.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί η μορφή της έκτακτης ελάφρυνσης. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ως πιθανή μια μείωση στην προκαταβολή φόρου και συγκεκριμένα κάνουν λόγο για επανεκκαθάριση της προκαταβολής φόρου.

Πάντως, η μορφή της έκτακτης φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, με τα ακόλουθα βασικά σενάρια να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο:

  • Επιστροφή μέρους του τέλους επιτηδεύματος σε όλα τα νομικά πρόσωπα
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2018, που καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους
  • Εφάπαξ μείωση του ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων

Το «υπερπλεόνασμα»       

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 το  πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38.531 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.600 εκατ. ευρώ ή 4,3 % έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα εξής:

  • Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
  • Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.944 εκατ. ευρώ ή 4,8 % έναντι του στόχου.