Πολιτική

Δραγασάκης: Το 32% είναι η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι η οροφή


«Το 32% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές αποτελεί την αφετηρία αλλά όχι και την οροφή». Αυτό τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών Πετρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η απάντηση στο συντηρητικό και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πρέπει να δοθεί με όρους μιας ευρείας προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας». Ενώ επισήμανε ότι: «Για να υπάρξει η μεγάλη προοδευτική παράταξη χρειάζεται ένα κόμμα μεγάλο αλλά και συνεκτικό, με οργανώσεις που θα φθάνουν παντού, με ρίζες στην κοινωνία με σαφή αριστερή ταυτότητα». 

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε τα εξής:

 • Άλλη ήταν η κατάσταση το 2015, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, και άλλη είναι σήμερα. Από το 2016 η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται. Και από το 2017 περνούμε στη φάση της ανάκαμψης, 1,5% το 2017, 1,9% το 2018, πάνω από 2% φέτος.
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Βάλαμε την οικονομία σε ανοδική τροχιά. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση δεν παρέδωσε στην επόμενη καμένη γη αλλά ταμεία με ισχυρά αποθέματα ασφάλειας. Κάναμε τη χώρα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Και βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης στη βάση μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
 • Εμείς μπορέσαμε από την πρώτη στιγμή να στηρίξουμε την κοινωνία αρχίζοντας από τους πιο αδύναμους. Δώσαμε βάρος στη μείωση της ανεργίας και με τη βοήθεια και ειδικών προγραμμάτων την κατεβάσαμε στο 17% τον Ιούνη του 2019, από το 26% που την παραλάβαμε. Μετά λοιπόν το 2017-2018 τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τόσο τα έκτακτα βοηθήματα όσο και τα μόνιμα μέτρα, έγιναν σημαντικός  μοχλός  κοινωνικής στήριξης, αλλά και ανάπτυξης αφού τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην τόνωση της λαϊκής κατανάλωσης και ανάκαμψης της οικονομίας.  
 •  Όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, πριν παραδώσουμε την κυβέρνηση, η οικονομία αυξανόταν με ρυθμό αύξησης 2,8% όσο δηλαδή η κυβέρνηση έχει ως στόχο για το 2020. Αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη για όσα καταστροφολογικά έλεγε προεκλογικά. 
 • Η κυβέρνηση αυτή περικόπτει όσα εμείς δίναμε υπέρ των αδυνάτων σε ασύγκριτα πιο δύσκολες συνθήκες. 
 • Στελέχωση κράτους και Οργανισμών με άξιους και άριστους: Το θέμα  έχει καταντήσει ανέκδοτο. 
 • Βλέποντας τον προϋπολογισμό του 2020 δεν μπορούμε να μιλάμε για φορολογική ελάφρυνση συνολικά σε επίπεδο κοινωνίας καθώς προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 773 εκατομμύρια ή κατά 1,5%. Αυτό που έχουμε είναι ανακατανομή ενός μόνο τμήματος της άμεσης φορολογίας που τώρα γίνεται πιο άνιση. 
 • Η νέα κυβέρνηση επαναφέρει τη μνημονιακή αντίληψη και πολιτική σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. 
 • Η «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030» και οι αναπτυξιακές δημόσιες πολιτικές  που είχαμε διαμορφώσει εγκαταλείπονται. 
 • Η ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει μαζί με την κοινωνική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
 • Μια νέα κοινωνική συμφωνία και ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο που θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και τις αυξανόμενες ανισότητες από κοινού, με προτεραιότητα στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και είναι πολύ πιθανό να πληγούν και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.