Χρηστικά

Δύο νέοι όροι για την απαλλαγή των πληττόμενων από τα τεκμήρια


Ποιοι πληττόμενοι κινδυνεύουν να παραλάβουν το καλοκαίρι «καυτά εκκαθαριστικά σημειώματα»

Δύο πρόσθετους όρους περιλαμβάνει η διάταξη για την απαλλαγή των πληττόμενων από τα τεκμήρια, οι οποίοι θα θέσουν εκτός «προστασίας» χιλιάδες μισθωτούς και επιτηδευματίες που είχαν μείωση των εισοδημάτων τους το 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε την απαλλαγή από τα τεκμήρια των πληττόμενων από τα τεκμήρια, προκειμένου να μην υπερφορολογηθούν, επειδή το 2020 υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο η ρύθμιση περιέχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι πληγέντες, διαφορετικά, θα παραλάβουν το καλοκαίρι «καυτά εκκαθαριστικά σημειώματα».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στους πληττόμενους, σύμφωνα με το άρθρο 36 του 4797/2021, αν προκύπτει διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος απαλλάσσονται από τη φορολόγηση με τεκμήρια ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκε με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020, εκείνοι που το 2019 και το 2018, δεν έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
  2. Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών κατά το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019. Έτσι όποιος π.χ. απέκτησε στις αρχές του 2020, πριν την πανδημία ένα αυτοκίνητο, μεγαλύτερο από εκείνο που είχε ή ένα δεύτερο αυτοκίνητο κ.λπ. και η συνολική τεκμαρτή δαπάνη από π.χ. 9.000 ευρώ, αυξήθηκε σε 10.000 ευρώ, χάνει την απαλλαγή από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2020.
  3. Αν απέκτησε περιουσιακά στοιχεία το 2020, η δαπάνη γι΄ αυτά, θα πρέπει να δικαιολογείται από συγκεκριμένες πηγές εισοδημάτων του 2020 ή των προηγουμένων ετών.

Όσοι πληττόμενοι δεν πληρούν όλους τους ανωτέρω όρους, τίθενται εκτός της «προστασίας» από τα τεκμήρια και εφόσον το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο των τεκμαρτών δαπανών θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και θα πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Ποιοι θεωρούνται πληττόμενοι

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θεωρούνται πληττόμενοι και εφόσον συγκεντρώνουν και τις ανωτέρω προϋποθέσεις απαλλάσσονται από τα τεκμήρια είναι οι ακόλουθες:

  • Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία βάσει κανονιστικών πράξεων της διοίκησης, εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.
  • Όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID -19. Αρκεί, δηλαδή, έστω και μία ημέρα να τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
  • Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID - 19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα