Οικονομία

Κομισιόν: Ρήτρας διαφυγής το 2021 και το 2022- Απενεργοποίηση το 2023


Τη διατήρηση της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2021 και το 2022 και την απενεργοποίησή της το 2023, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συνολική δημοσιονομική στάση, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών προϋπολογισμών και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμοστεί στην εξελισσόμενη κατάσταση, όπως απαιτείται, και πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης», επισημαίνει η Επιτροπή.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνουν πιο στοχευμένα και να προάγουν μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη. Επιπλέον, όσο η οικονομική δραστηριότητα εξομαλύνεται σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Επιτροπή τονίζει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών θα πρέπει να διαφοροποιηθούν το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ανάκαμψης, τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανάγκη μείωσης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής απόκλισης. «Καθώς η ανάκαμψη λαμβάνει χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τονίζει ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023. Επισημαίνεται ότι η γενική ρήτρα διαφυγής επέτρεψε στα κράτη-μέλη να λάβουν πολύ μεγάλα μέτρα δαπανών και εσόδων για την ελαχιστοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας και να συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με πιο ευέλικτο τρόπο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα