Τράπεζες

Έφοδος στις τράπεζες, τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού


Ελεγκτές απέκλεισαν τα κτίρια διοικήσεων και τα γραφεία της Ένωσης Τραπεζών και συλλέγουν στοιχεία για πιθανό καρτέλ στις προμήθειες

Μπλόκο στα κεντρικά γραφεία διοίκησης όλων των τραπεζών και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν επιβάλει ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίοι μετέχουν σε ευρεία επιχείρηση αναζήτησης αποδεικτικών στοιχείων για καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση των τραπεζικών υπηρεσιών.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο τέτοιων ελέγχων, οι άνθρωποι της Επιτροπής έχουν απαγορεύσει την είσοδο και έξοδο στους πάντες και έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε πραγματοποίηση εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ συλλέγουν έγγραφα και αντιγράφουν το περιεχόμενο ηλεκτρονικών δίσκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, πρόκειται για έναν έλεγχο - «σκούπα» για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό και, ειδικότερα, του βασικού άρθρου της, που απαγορεύει τη σύσταση καρτέλ, δηλαδή τις εναρμονισμένες πρακτικές επιχειρήσεων στην τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ζητήσει εγγράφως από τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών την παροχή στοιχείων σχετικά με τις προμήθειες (access fees) που είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι στις συναλλαγές που γίνονται σε ATM με κάρτες άλλων τραπεζών. Νωρίτερα, οι τράπεζες είχαν επιβάλει αυτές τις υψηλές προμήθειες (2 – 3 ευρώ ανά συναλλαγή) στους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών και τις επέκτειναν και στους κατόχους ελληνικών καρτών, ώστε να μην παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Όμως, η έρευνα της Επιτροπής δεν επικεντρώνεται κατ' ανάγκη μόνο σε αυτή την υπόθεση, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ενδέχεται οι τράπεζες να συντόνισαν την τιμολόγηση των προμηθειών τους.

Περιπτώσεις εναρμονισμένης συμπεριφοράς των τραπεζών στην τιμολόγηση των προμηθειών είχαν  ανακύψει και στο παρελθόν σε δύο περιπτώσεις, ενώ οι τράπεζες απέφυγαν το 2008 την επιβολή προστίμων για την υπόθεση των διαπραπεζικών προμηθειών (ΔΙΑΣ), αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναλάβουν στο μέλλον καταχρηστικές πρακτικές και προχωρώντας σε μείωση των προμηθειών.

Στο παρασκήνιο της τραπεζικής αγοράς, την ίδια ώρα, γίνεται μεγάλη συζήτηση εδώ και αρκετές ημέρες για τις δηλώσεις που είχε κάνει στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης για το ίδιο θέμα, προειδοποιώντας τις τράπεζες ότι θα επιβληθούν πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα στελέχη της αγοράς είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε αποκαλύψει ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η τοποθέτηση, που φαίνεται να ξεχωρίζει μία από τις τέσσερις τράπεζες, κάνει πολλούς να υποθέτουν ότι μία τράπεζα ενδεχομένως να έχει συνεργασθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρέχοντας στοιχεία, ώστε να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, που παρέσχε στοιχεία στην Επιτροπή και κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιείκειας, ενώ επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα στις περισσότερες εταιρείες του κλάδου.

Διαβάστε επίσης