Οικονομία

Εκταμίευση του 1 δισ. προς την Ελλάδα εισηγείται η Κομισιόν


Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα  και έχει υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν εισηγείται προς το Eurogroup άμεση εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Τα χρήματα αυτά είναι κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που επιστρέφονται στην Ελλάδα. 

Η εκταμίευση πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή  συνεδρίασή του Eurogroup.

Μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, η απόφαση του Eurogroup  είναι προδιαγεγραμμένη - θα δώσει πράσινο φως για να προχωρήσει η εκταμίευση.

Οπως επισημαίνει το Reuters που μετέδωσε την είδηση, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας και θα διευκολύνει τη χώρα να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια όταν επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία πρώτης κατοικίας. Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων εκτιμάται ότι θα περιορισθεί το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες και η κερδοφορία τους.

Διαβάστε επίσης