Οικονομία

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Τι σχεδιάζεται για τον αντικαταστάτη του ΚΕΑ


Ποσά και δκαιούχοι

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι οριστικές ρυθμίσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως αναμένεται να μετανομαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, του οποίου οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2020. Ειλημμένη είναι η απόφαση να δοθούν στους δικαιούχους τα ίδια ποσά που δίνονταν με το ΚΕΑ αλλά στόχος είναι το εισόδημα αυτό να διατεθεί σε περισσότερους δικαιούχους από τους 450.000 που δόθηκε φέτος.

Ως εκ τούτου στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Την ίδια στιγμή, θα καλύπτει 800.000 οικονομικά αδύναμους. Στόχος είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να εξετάσει ποιοι αποκλείονται από τα άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ώστε να ενταχθούν στο Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να έχουν μια οικονομική βοήθεια.

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 νοικοκυριά έχουν μηδενικό εισόδημα.

Το σχέδιο νόμου θα έρθει στην Βουλή στις αρχές του νέου έτους και θα ψηφιστεί ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος αλλά και των άλλων επιδομάτων.

Τα ποσά

Τα ποσά της εισοδηματικής ενίσχυσης για τις ωφελούμενες μονάδες υπολογίζονται ως η διαφορά μεταξύ του εξαπλάσιου ύψους του εγγυημένου ποσού και εξαμηνιαίου δηλούμενου εισοδήματος, όπως αυτό υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, διαιρούμενη δια του έξι.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:
-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
- Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
- Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
- Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
- Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
- Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ.

Επίσης η αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, η κινητή περιουσία να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 14.400 ευρώ.

Διαδικασία καταβολής

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και συμμετέχει στο πρόγραμμα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Προτεραιότητα στην εύρεση εργασίας

Προτεραιότητα θα έχουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος στην εύρεση εργασίας. Ειδικότερα οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας, εγγράφονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.. Έτσι οι δικαιούχοι θα έχουν όφελος :
-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις