Οικονομία

Έλλειμμα - έκπληξη το 2022 και νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη


Στο 0,5% του ΑΕΠ μειώνεται το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αναθεωρούνται θετικά οι προβλέψεις για το ΑΕΠ 2023

Καλύτερα από όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις εξελίχθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που τονίζουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο και από όσο είχε προβλέψει πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει αρκετά τις προβλέψεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις μειωμένες δαπάνες για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, και ενώ τα στοιχεία για το 2022 αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα του προηγούμενου έτους θα «προσγειωθεί» περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε μια απόσταση που ξεπερνά τη μισή μονάδα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (1,6% του ΑΕΠ). Ο κ. Σκυλακάκης είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι τα στοιχεία θα είναι μία μονάδα του ΑΕΠ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι ίδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι είναι ασφαλής η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό, σημειώνοντας μάλιστα ότι πιθανότατα το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο η οικονομική δραστηριότητα φέτος και όλα δείχνουν ότι θα αποδειχθεί μετριοπαθής η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της οικονομίας θα είναι η εξέλιξη των εισαγωγών φυσικού αερίου τη φετινή χρονιά, καθώς οι τιμές στην Ευρώπη έχουν πέσει στα 40 ευρώ/μεγαβατώρα, ποσό που εξακολουθεί να είναι μεν διπλάσιο από τις τιμές πριν την έξαρση της ενεργειακής κρίσης, όμως είναι πολύ χαμηλότερο από τη μέση τιμή του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η αξία των εισαγωγών αερίου θα είναι πολύ μειωμένη, δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ. Ο τουρισμός και η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα δώσουν επίσης ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που είχαν γίνει όταν καταρτίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2023.

Πάντως, παρά τις αρκετές ευχάριστες οικονομικές και δημοσιονομικές εκπλήξεις, στο οικονομικό επιτελείο δεν περιμένουν ότι ο οίκος S&P θα ανεβάσει την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Όπως εκτιμούν, το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο δεν επιτρέπει στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αλλαγή αξιολόγησης της χώρας πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας φέτος καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις φάνηκε και στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα φορολογικά έσοδα ήταν 12,4% αυξημένα σε σχέση με τον στόχο, κάτι που, σε συνδυασμό με την υποεκτέλεση των δαπανών, οδήγησε σε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13.682 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.508 εκατ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις