Επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον από 9 επενδυτικά σχήματα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών


Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε." στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε." (ΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS  SAS
2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
3. EP INVESTMENT ADVISORS
4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
6. ITALGAS SpA
7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του διαγωνισμού είναι η UBS, η Τράπεζα Πειραιώς και η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ απαντώντας σε ερώτηση μετόχων σχετικά με τις προσδοκίες για τα έσοδα, στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ του ομίλου, ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εγγράψει στα βιβλία τους για τη ΔΕΠΑ ως συνολική επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, το ποσό αυτό σπάει με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις υποδομές, δηλαδή 250 έως 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 με 100 εκατ. να έχουν πάει στην εμπορία.

Με βάση την τοποθέτηση του κ. Σιάμισιη για την επένδυση των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, όπου ο όμιλος κατέχει το 35%, διαμορφώνεται ένα κατώφλι αποτίμησης στα επίπεδα των 650 με 700 εκατ. ευρώ, για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη - Γ. Θωμά για τη μεγάλη συμμετοχή

"Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η συστηματική προετοιμασία από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, είχε ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Προχωράμε έξι ακόμα αποκρατικοποιήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας".

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε: "Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας -όπως αυτό αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ-, βασική παράμετρος του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ".