Ενέργεια

Ενεργειακός πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους: ΗΠΑ εναντίον Κίνας-Ρωσίας


Οι ανακοινώσεις Πομπέο

Ενεργειακός οικονομικός πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι έτοιμος να ξεσπάσει, με αντιπάλους ΗΠΑ εναντίον Κίνας-Ρωσίας, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έρχεται ως κίνηση αντίδρασης απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν με ποσό έως 1 δισεκ. δολάρια ενεργειακά έργα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία απέναντι στη Ρωσία.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων φίλων μας…οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως 1 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», στην οποία συμμετέχουν 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως κίνηση αντίδρασης απέναντι στην ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Μ. Πομπέο: Η Δύση κερδίζει

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε επίσης τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κίνας και της Ρωσίας, δεσμευόμενος ότι οι ιδέες και οι αξίες της Δύσης θα επικρατήσουν.

«Με χαρά σας αναφέρω ότι ο θάνατος της διατλαντικής συμμαχίας είναι υπερβολικά μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει, και κερδίζουμε μαζί», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.